UNIVERZITET U BEOGRADU MEĐU 500 NAJBOLJIH NA SVETU: "Treću godinu zaredom beležimo ovaj izuzetno dobar globalni plasman"

Novosti online

15. 08. 2024. u 10:59

UNIVERZITET u Beogradu na prestižnoj Šangajskoj listi plasirao se među 500 najboljih visokoškolskih ustanova na svetu.

УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ МЕЂУ 500 НАЈБОЉИХ НА СВЕТУ: Трећу годину заредом бележимо овај изузетно добар глобални пласман

Rektorat UB u Kapetan-Mišinom zdanju, Foto Z. Jovanović

Najveći srpski i regionalni univerzitet je između 401. i 500. mesta u konkurenciji preko 2.500 univerziteta iz celog sveta.

Rektor prof. dr Vladan Đokić čestitao je svim profesorima, istraživačima i saradnicima koji su doprineli ovom izuzetnom uspehu.

- Univerzitet u Beogradu je stabilno među 500 najboljih na svetu. Treću godinu zaredom beležimo ovaj izuzetno dobar globalni plasman. To što smo u kontinuitetu među najboljima se ogleda kako u pojedinačnim rezultatima naših profesora i naučnih istraživača, tako i u dinamičnom učešću u međunarodnim projektima i povećanom interesovanju stranih studenata za naš univerzitet - istakao je rektor Đokić i podsetio da je plasman univerziteta na globalnim listama direktno povezan sa tim koliko se sistemski i finansijski ulaže u nauku i obrazovanje.

Šangajska lista, kao prestižno akademsko rangiranje svetskih univerziteta, za 2024. objavljena je danas, a od 2003. svake godine predstavlja najbolje svetske univerzitete na osnovu transparentne metodologije i objektivnih podataka trećih strana.

Ove godine je ispitano više od 2.500 institucija, a objavljeno 1.000 najboljih univerziteta na svetu.

Univerzitet Harvard je na vrhu rang-liste već 22 godine, a slede Stanford i MIT. Ostalih 10 najboljih univerziteta su Kembridž (4), Berkli (5), Oksford (6), Prinston (7), Kaltek (8), Kolumbija (8) i Čikago (10).

U kontinentalnoj Evropi, Univerzitet Paris-Sakle (12) napreduje za tri pozicije i ostaje najbolji, a prati ga ETH Cirih (21).

Univerzitet u Beogradu i dalje beleži odličan plasman u više oblasti: tekstilnog inženjerstva, gde je među 40 najboljih na svetu, tehnologiji i nauci o hrani gde je među 75 najboljih na svetu, a veoma visoko plasirane su i klinička medicina, stomatologija, veterina i fizika - sve u prvih 300 univerziteta na svetu.

Nova lista po naučnim oblastima biće objavljena u oktobru.

BONUS VIDEO:

LABUDOVO JEZERO NA LEDU: Pogledajte zapanjujući snimak balerine na severnom polu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PRIVREDA SE SVE VIŠE OKREĆE VEŠTAČKOJ INTELIGENCIJI: INNO-VERSE odlična platforma za bolje poslovanje