"ŠEZDESETOSMAŠI" NAMETNULI NOVE CILJEVE: Vukašinović o međunarodnoj politici sedamdesetih (VIDEO)

J. S.

16. 08. 2024. u 14:29

PROMENE u međunarodnoj politici sedamdesetih godina XX veka uticale su na razvoj gotovo svih zemalja, u društvenom, ekonomskom, političkom, i svakom drugom smislu. – ocenjuje novinar i publicista Milorad Vukašinović.

ШЕЗДЕСЕТОСМАШИ НАМЕТНУЛИ НОВЕ ЦИЉЕВЕ: Вукашиновић о међународној политици седамдесетих (ВИДЕО)

Milorad Vukašinović/Foto KCNS

Demonstracije iz 1968. godine,smatra ovaj analitičar,  promenile su ciljeve i razmišljanja tadašnjih velikih sila. Svetski privredni sistem je doživeo kolaps, a svest o nuklearnom naoružanju i uništenju rađa potrebe za novim oblicima saradnje i drugačijim uređenjem društvenog sistema.

Zbignjev Bžežinski, politikolog i jedan od najuticajnih američkih geopolitičara, svoje viđenje i rešenje ovih problema obrazložio u knjizi Između dvaju epoha (1970), koja je predstavljala teorijski predložak za program Trilaterale.

Vukašinović govori o geopolitici trilateralizma, njegovom uticaju na završetak Hladnog rata, kao i o pojavi elitističke kontrakulture čije bi ideje na određen način, a putem medija, bile svojevrsna zamena za demokratiju.

Predavanje novinara i publiciste Milorada Vukašinovića „Između dva doba (1971–1991)" može se  pogledati na Jutjub kanalu KCNS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PRIVREDA SE SVE VIŠE OKREĆE VEŠTAČKOJ INTELIGENCIJI: INNO-VERSE odlična platforma za bolje poslovanje