SITUACIJA OSTAJE NEPROMENJENA: Situacija trenutno mirna, građani ogorčeni zbog najava o otvaranju mosta

Novosti online

17. 08. 2024. u 12:51

NA GLAVNOM mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, čije je otvaranje najavila Priština, i danas je nepromenjena situacija, a na mostu su parkirana vozila italijanskih karabinjera iz sastava KFOR-a, dok ulicama patroliraju pripadnici Euleksa.

СИТУАЦИЈА ОСТАЈЕ НЕПРОМЕЊЕНА: Ситуација тренутно мирна, грађани огорчени због најава о отварању моста

Foto: Tanjug

Radnici koje su angažovale privremene prištinske institucije i koji su ranije prekrečili oslikane srpske zastave, danas nastavljaju radove na mostu, javlja dopisnik Tanjuga.

Situacija je trenutno mirna, ali se među građanima osećaju ogorčenje i nemir zbog najava iz Prištine o otvaranju mosta.

Priština je najavila otvaranje glavnog mosta u Kosovskoj Mitrovici, koji grad deli na južni deo naseljen Albancima i severni deo, gde žive uglavnom Srbi, iako se tome protive Beograd i Srbi na KiM, ističući da to ugrožava bezbednost i opstanak Srba u pokrajini.

Srbi sa KiM održali su 7. avgusta u severnom delu Kosovske Mitrovice miran protest, sa koga su poručili da su protiv otvaranja mosta.

Otvaranju mosta na Ibru u ovom trenutku protive se i KFOR, SAD, EU i OEBS, koji smatraju da to pitanje treba da bude deo dijaloga Beograda i Prištine.

KFOR, čiji su pripadnici stalno stacionirani na mostu, više puta je saopštio da je neophodno da se svi akteri uzdrže od jednostranih akcija koje bi mogle stvoriti tenzije, kao i da ta misija neće oklevati da reaguje na bilo koji relevantan bezbednosni razvoj, u skladu sa mandatom na osnovu Rezolucije 1244 UN.

Preko mosta na Ibru Albanci iz južnog dela Kosovske Mitrovice više puta su pokušavali da upadnu u severni deo grada, gde žive uglavnom Srbi.

(Tanjug)

BONUS VIDEO:

ČIJE JE KOSOVO? Mališani Zvezde u Moskvi ovako reagovali na povike ruskih navijača

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I DALJE NISTE REZERVISALI LETOVANJE? Spakujte se i otputujte na najpopularniju destinaciju ovog leta!