UGROŽENO STOČARSTVO NA PEŠTERI: Usled suše koja mesecima traje u selima na Pešterskoj visoravni stočari veoma zabrinuti (FOTO)

Indira Hadžibulić

17. 08. 2024. u 22:45

PEŠTERSKA visoravan, poznata je po surovoj klimi, naročito u zimskom periodu, sada mesecima vodi bitku sa sušom izazvanom visokim temperaturama.

УГРОЖЕНО СТОЧАРСТВО НА ПЕШТЕРИ: Услед суше која месецима траје у селима на Пештерској висоравни сточари веома забринути (ФОТО)

Indira Hadžibulić

Selo Bioc, najpoznatije po uzgoju stoke u ovom kraju, suočeno je sa ozbiljnim problemima usled nedostatka vode.

Ovo selo broji više od 7.000 ovaca, ne računajući goveda. Zahvaljujući tome ovaj kraj je nadaleko poznat po proizvodnji mlečnih proizvoda. Sjenički sir je brend poznat širom sveta. Međutim, ova grana poljoprivrede je izuzetno ugrožena, jer meštani iz dana u dan vode borbu za obezbeđivanje vode za svoje porodice i stoku. Pumpe i bunari, kao i svi izvori i pojila za stoku su presušili i tako je već mesecima.

Indira Hadžibulić

Cisterne sa vodom koje, usled nestašice vode snabdevaju ovo područje, nisu dovoljne i za napajanje stoke. 

Meštani, a naročito oni koji se bave stočarstvom, su veoma zabrinuti i ne nalaze rešenje ove situacije. Apeluju na državu da im što hitnije pomogne na sve načine.

Zbog teških uslova, mnogi stanovnici ovog kraja razmišljaju o preseljenju u urbanija područja, gde su osnovni uslovi za život dostupniji. Sela se polako prazne, a stočni fond, kojim je Bioc poznat, postaje sve manji. Ugrožen je opstanak ljudi, ali i svega onoga po čemu je Pešterska visoravan poznata. Zbog toga je trajno rešenje vodosnabdevanja od vitalnog značaja za ovaj kraj.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

FILIPO: Moramo da napustimo NATO