VRELI TALAS "TOPI" SRBIJU: Temperature obaraju rekorde - na snazi vanredna situacija u više opština

E.V.N.

18. 08. 2024. u 07:00

SRBIJA se suočava sa novim talasom ekstremnih vrućina, koji je pokrenuo vanredne situacije u nekoliko gradova.

ВРЕЛИ ТАЛАС ТОПИ СРБИЈУ: Температуре обарају рекорде - на снази ванредна ситуација у више општина

Foto: Shutterstock

Temperature su i juče dostizale alarmantne nivoe, a meteorolozi i zdravstveni radnici upozoravaju da ovaj toplotni udar može da ugrozi zdravlje građana. "Lucifer" je stegao veliki deo Evrope, ali meteorološke mape ukazuju da su najveće vrućine zahvatile Balkansko poluostrvo.

Beograd je i juče bio među najtoplijim gradovima sveta. Meteorolozi najavljuju manji pad temperature tokom sledeće nedelje, ali i nastavak letnjih i tropskih dana početkom septembra.

Profesor dr Vladimir Đurđević smatra da će ovo leto verovatno biti najtoplije od kada se vrše merenja i da smo "u nizu obaranja temperaturnih rekorda": Zbog suše i problema u vodosnabdevanju vanredna situacija i dalje je na snazi u Majdanpeku, Gornjem Milanovcu, Sjenici, Topoli, Brusu, a na predlog Štaba za vanredne situacije Opštine Topola, Jasna Vuković, predsednica opštine, donela je odluku o uvođenju vanredne situacije, jer se stanovništvo suočava sa ozbiljnim problemima u snabdevanju vodom.Bez vode za piće su ostali Topola i sedam seoskih naselja: Vinča, Plaskovac, Lipovac, Meterize, Mitrovčić, Vaganac i Žabare.

"Spržen" kukuruz

DUGOTRAJNA suša i ekstremno visoke temperature "spržile" su useve u Srbiji, a najveće štete pretrpeli su kukuruz, soja i suncokret, kojima ni kiša više ne može pomoći da poboljšaju prinose. Ništa bolje nije prošlo ni povrće, ni voćnjaci, a posledice trpi i stočarska proizvodnja. Najgore je prošao kukuruz koji će imati oko 40 odsto manji prinos, jer ga je suša pogodila u trenutku nalivanja zrna.

- Nemamo više kapacitete čak ni za restriktivno snabdevanje seoskih naselja, kao do sada, a da ne ugrozimo minimalno snabdevanje gradskog naselja gde imamo prioritetne ustanove - saopštila je Vukovićeva. - Ovo će trajati sve do poboljšanja hidroloških prilika.

Užarena tepsija

REKORDER po izmerenim najvišim dnevnim temperaturama tokom ovog vrelog talasa je Ćuprija, gde je od ponedeljka do danas svakodnevno temperatura dostizala ili prelazila 40 stepeni, a najtoplije je bilo u utorak sa maksimalnom temperaturom od 41,6 stepeni. Ćuprija je u kotlini, okružena sa više strana planinama i u danima bez vetra iznad grada formira se takozvano jezero toplog vazduha. Zato grad podseća na užarenu tepsiju, objašnjavaju stručnjaci.

U Lučanima i Čačku na snazi su mere zabrane nenamenskog korišćenja vode. A, nekoliko stotina vatrogasaca se i juče borilo sa vatrenim stihijama širom zemlje. Kritično je bilo kod manastira Uspenje Svete Borodice u belopalanačkom selu Veta. Veliki broj vatrogasaca iz Niša i Pirota, šumara i meštana borio se sa vatrenom stihijom. Požar, koji traje već nekoliko dana u zaštićenom kanjonu Mileševke kod Prijepolja, preti da potpuno uništi stabla veoma retke vrste Pančićeve omorike. Teren je nepristupačan, te je gašenje požara otežano. Kako bi pokušali da obuzdaju vatru, angažovana su i dva helikoptera MUP-a. Posledice velike vrućine odrazile su se i na elektroenergetski sistem u Srbiji. Naime, potrošnja električne energije je za oko 30 odsto veća nego u istom periodu prošle godine. Elektroenergetski objekti dobro funkcionišu - izjavila je Biljana Komnenić, vršilac dužnosti direktora Elektrodistribucije Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

FILIPO: Moramo da napustimo NATO