DOČEK SRPSKIH VATROGASACA-SPASILACA I PRIPADNIKA HELIKOPTERSKE JEDINICE: Šest dana uspešne borbe sa požarima u Grčkoj i BiH

Z.U.

20. 08. 2024. u 15:01

Vratili su se vatrogasci-spasioci i pripadnici Helikopterske jedinice, koji su proteklih šest dana u Grčkoj i Bosni i Hercegovini gasili velike požare.

ДОЧЕК СРПСКИХ ВАТРОГАСАЦА-СПАСИЛАЦА И ПРИПАДНИКА ХЕЛИКОПТЕРСКЕ ЈЕДИНИЦЕ: Шест дана успешне борбе са пожарима у Грчкој и БиХ

Foto: MUP

Njih je dočekao ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i zahvalio im se na hrabrosti i požrtvovanju u zaštiti života meštana i njihove imovine u područjima ugroženim vatrenom stihijom.

Prema Dačićevim rečima, tokom međunarodne misije pomoći grčkom narodu, sedam članova posade Helikopterske jedinice sa helikopterom za gašenje požara nosivosti pet tona vode, ostvarili su 50 naleta i izbacili 200 tona vode, dok je helikopter kamov K-32 bio angažovan u rejonima grada Kavale i opštine Seres na gašenju požara na otvorenom. Istovremeno, 35 vatrogasaca-spasilaca sa 12 vozila bilo je raspoređeno kod mesta Kalamos kako bi sprečili širenje požara.

U bazi Helikopterske jedinice danas je dočekan i tim od deset članova posade Helikopterske jedinice i pripadnik Sektora za vanredne situacije koji su helikopterom "super puma" gasili veliki požar u Tjentištu i Bileći, u BiH.

- U ovim akcijama pokazali ste sjajan primer odlično koordinisanog tima koji je svojim iskustvom, znanjem, resursima, ali i dobrom obučenošću dokazao da stojite rame uz rame sa najopremljenijim jedinicama za spasavanje i zaštitu u Evropi - istakao je ministar Dačić. - MUP ima dovoljno kapaciteta za uspešno gašenje požara u Srbiji, kao i za borbu protiv požara van granica naše države. Srbija svojom odgovornom politikom još jednom je dokazala da ima izuzetne kapacitete i u borbi protiv požara van granica naše države, odnosno da pravovremeno i nesebično bude podrška i oslonac drugim zemljama onda kada je potrebno.

Od početka ove godine pripadnici SVS imali su 25.266 intervencija u Srbiji, od čega je najveći broj požara, više od 18.000.

Svi ti požari, prema ministrovim rečima, vrlo brzo su ugašeni zahvaljujući dobrim kapacitetima SVS, kao i Helikopterske jedinice koja pomaže u gašenju požara iz vazduha.

Ministar je naglasio da će MUP i u narednom periodu ulagati u još bolje uslove za rad vatrogasaca-spasilaca i pripadnika Helikopterske jedinice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

JANIK SINER DVAPUT PAO NA DOPING TESTU, A DOZVOLJENO MU DA IGRA! Skandal kakav tenis ne pamti! Ovo je nečuveno!