ZA SMRT 15 SRPSKIH CIVILA U CAPRAŠKIM SELIMA NEMA KAŽNJENIH: Pre 23 godine desio se jedan od najtežih zločina na području opštine Sisak

V.C.

22. 08. 2024. u 07:00

JEDAN od najtežih zločina nad Srbima na području opštine Sisak u ratu devedesetih desio se u ranim jutarnjim časovima, 22. avgusta 1991. godine, kada su pripadnici hrvatske policije i Zbora narodne garde, ničim izazvani, u transporterima sa oznakama JNA "protutnjali" kroz srpska sela: Blinjski Kut, Kinjačka, Brđane, Čakale, Blinjska Greda, Bestrma i Trnjani, nasumice pucajući na lokalno stanovništvo.

ЗА СМРТ 15 СРПСКИХ ЦИВИЛА У ЦАПРАШКИМ СЕЛИМА НЕМА КАЖЊЕНИХ: Пре 23 године десио се један од најтежих злочина на подручју општине Сисак

Portal opštine Grocka

Tom prilikom ubili su 15 civila i više desetina ranili, podseća Dokumentaciono-informacioni centar "Veritas". Napadače su na kraju zaustavili meštani sela Brđani, koji su se, čuvši pucnjavu kroz druga sela, na brzinu organizovali i postavili zasedu.

Posle ovoga događaja, Srbi iz capraških srpskih sela više nisu odlazili na posao u Sisak, već su organizovali odbranu svojih kuća, a uskoro su formirali i opštinu koju su, po području na kojem se nalaze pomenuta sela, nazvali Caprag, sa sedištem u Gradusi, koja je bila u sastavu Republike Srpske Krajine (RSK).

Do sada niko nije krivično odgovarao za zločin u capraškim selima. Krivičnu prijavu, koju su podnele porodice žrtava protiv četvorice "zengovaca" zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, odbacilo je Županijsko državno tužilaštvo u Sisku, u septembru 2006, uz obrazloženje "da su njihovi rođaci ubijeni u oružanom sukobu između paravojnih grupa tzv. SAO Krajine i Hrvatske vojske, ili su kolateralna šteta tog oružanog sukoba".

Tužbe za naknadu štete porodica ubijenih, hrvatski sudovi su odbili zbog zastare i nedostatka dokaza o učestvovanju pripadnika HV-a u štetnom događaju, uz obavezu da oni državi naknade parnične troškove, koji su se kretali i do više hiljada evra.

Neki od tih postupaka dospeli su i pred Evropski sud za ljudska prava u Strasburu, koji je odbacio zahteve zbog protoka roka od šest meseci između "poslednje istražne radnje ili njihovog saznanja o neefikasnosti istrage na nacionalnom nivou" i podnošenja zahteva tom sudu.

Prema Veritasovim podacima, u Sisku i okolnim mestima, u leto i jesen 1991. godine, likvidirano je najmanje 119 lica srpske nacionalnosti, od čega 97 civila, među kojima 11 žena. Od ukupnog broja likvidiranih, do sada ih je 80 sahranjeno, a za posmrtnim ostacima ostalih i dalje se traga.

ŽRTVE

TOG 22. avgusta ubijeni su: Ranko Martinović (42), Nenad Pajić (40), Stevo Simić (54), Lazo Stanić (57), Ljuban Tatišić (59), Mladen Vranešević (53), Milan-Mišo Vučinić (47), Dragan Bekić (39), Dragan Biškupović (45), Željka Boinović (23), Pero Crljenica (50), Neđeljko-Neđo Čajić (45), Ratko Đekić (73), Milan Kladar (51) i Radovan Kragulj (36). Prosečna starost ubijenih bila je 48 godina. Najmlađa žrtva je Željka Boinović, po zanimanju tekstilna radnica, koja je upucana kroz prozor u kući sveg dede Miloša Vraneševića, u Trnjanima. Svi ubijeni, osim Željke, bili su oženjeni. Iza njih je ostalo 32 dece.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
HLADNA ZIMA SA PUNO SNEGA, EVO KOLIKO ĆE PADATI U BEOGRADU: Meteorolozi izneli prognoze, da li stiže polarni vrtlog?

HLADNA ZIMA SA PUNO SNEGA, EVO KOLIKO ĆE PADATI U BEOGRADU: Meteorolozi izneli prognoze, da li stiže polarni vrtlog?

METEOROLOŠKI sajt "Severe Weather Europe" (SWE) nedavno je pisao kako se nešto čudno dešava sa polarnim vrtlogom, a promene koje se na njemu dešavaju uticaće na predstojeću zimu u Srbiji. Po tome, zima bi na Balkanu, pa tako i u Srbiji, trebala da bude slaba. Međutim, sa druge strane, naši meteorolozi imaju različita predviđanja za zimski period, pa tako jedan naš profesor smatra da ćemo ove zime imati puno snega i da će zima biti hladnija nego za poslednjih 10 godina!

22. 08. 2024. u 09:01

Komentari (0)

HRVATSKA GLEDA I NE VERUJE: Sin poznatog hrvatskog košarkaša odabrao da igra za Srbiju!