BERIĆU ODBIJENA ŽALBA: Beogradski advokat, uhapšen u Hrvatskoj, ostaje iza rešetaka do 24. avgusta

V.C.S.

22. 08. 2024. u 07:00

VISOKI prekršajni sud u Zagrebu odbio je žalbu uhapšenog beogradskog advokata Nemanje Berića i potvrdio prvostepeno rešenje Osnovnog suda u Šibeniku: Berić ostaje u zatvoru. On je uhapšen zbog objava na društvenoj mreži "Fejsbuk", kojima se, kako je navedeno, vređaju nacionalni osećaji hrvatskih građana i remeti javni red i mir.

БЕРИЋУ ОДБИЈЕНА ЖАЛБА: Београдски адвокат, ухапшен у Хрватској, остаје иза решетака до 24. августа

Foto Facebook

- Obrazloženje Visokog suda je isto kao u prvostepenoj odluci, ponovljeno je već navedeno činjenično stanje - kaže za "Novosti" Berićev prijatelj, branilac Slaven Bilčar, koji je pre nekoliko dana posetio uhapšenog. - Uslovi u šibenskom zatvoru su sada bolji, Berić je prebačen u drugu ćeliju. Dobro je i trebalo bi da izađe najkasnije 24. avgusta, do devet ujutro.

Srpski advokat u početku nije izlazio u šetnju, jer su mu neki od zatočenih pevali "Ne pijemo vina, nego krvi Srbina iz Knina", odakle je i Berić rodom.

On je uhapšen 10. avgusta, oko 7.30, na graničnom prelazu Bajakovo. U optužnom predlogu Policijske stanice u Kninu, kako je za "Novosti" potvrdio Savo Štrbac iz Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas", navedeno je da je "kriminalističkim istraživanjem utvrđeno kako je počinio prekršaj narušavanja javnog reda i mira, na način da je na društvenoj mreži Fejsbuk, na otvorenom profilu na kojem ima više od 9.000 pratilaca, postavio fotografije i jedan video-zapis, kojim veliča četništvo i osuđene ratne zločince Momčila Đujića, Dražu Mihailovića i Ratka Mladića, te na taj način vređa i omalovažava građane Republike Hrvatske."

U pitanju je 30 fotografija, plus video-zapis na kojem sa Bajom Malim Knindžom peva pesmu "Kad sam bio mali". Na prvom mestu inkriminisanih slika je Berić u majici sa likom vojvode Đujića, na kojoj su i Baja Mali Knindža i još dve osobe. Za tužioca je sporna i fotografija na kojoj nosi kokardu, kao i ona na kojoj se vidi boca rakije "Draža", sa likom generala Mihailovića.

Privatna arhiva

Sud i zatvor u Šibeniku

Iz priloga koji je predat uz optužnicu vidi se da je policijski službenik iz stanice u Kninu sačinio ovaj pregled Berićevih "grehova" još 24. jula, tako da optužnicom nije bio obuhvaćen snimak iz kola, u kom Berić peva sam pesmu "Do Dinare niđe ne stajem" dok putuje ka rodnom Kninu. U prvi mah se mislilo da je upravo ovo bio razlog za hapšenje.

Uhapšeni advokat je na zadržavanje odmah uložio rukom pisanu žalbu, koju je Visoki sud u Zagrebu odbio.

Beriću se na teret stavlja čak 31 objava postovana u poslednjih šest godina. On se na ročištu pred sudom pozvao na zastaru, jer su svi ovi prekršaji stariji od četiri godine (iz 2018, 2019. i 2020). Takođe je rekao da objave nije "kačio" na teritoriji Hrvatske, pa nema mesne nadležnosti lokalnih sudova.

SPORNA TUMAČENjA

ŠTRBAC primećuje da hrvatsko pravosuđe, kada su u pitanju postovi na mrežama, zastaru računa tek od momenta brisanja. To znači da neko može da obriše post star pet godina i da ipak bude uhapšen, ako je tamošnja policija već popisala inkriminišući materijal.

Savo Štrbac smatra da je dobro to što je uložio žalbu, jer je pre njega 12 Srba poreklom iz Hrvatske prekršajno gonjeno i osuđeno zbog sličnih objava, ali se niko nije žalio. Predlaže i da se Berić žali Ustavnom sudu, pa i Evropskom sudu za ljudska prava, ako bude potrebe. Tako će se, kaže, iskristalisati da li ljudi mogu prekršajno da budu gonjeni zbog objava, uz to postavljenih na teritoriji drugih država i čije objavljivanje premašuje rok zastare:

- Ako se ispostavi da je to u skladu sa međunarodnim pravom, u šta ne verujem, pretvoriće se u sudsku praksu. U suprotnom, Hrvatska će od ovakvih gonjenja morati da odustane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
HLADNA ZIMA SA PUNO SNEGA, EVO KOLIKO ĆE PADATI U BEOGRADU: Meteorolozi izneli prognoze, da li stiže polarni vrtlog?

HLADNA ZIMA SA PUNO SNEGA, EVO KOLIKO ĆE PADATI U BEOGRADU: Meteorolozi izneli prognoze, da li stiže polarni vrtlog?

METEOROLOŠKI sajt "Severe Weather Europe" (SWE) nedavno je pisao kako se nešto čudno dešava sa polarnim vrtlogom, a promene koje se na njemu dešavaju uticaće na predstojeću zimu u Srbiji. Po tome, zima bi na Balkanu, pa tako i u Srbiji, trebala da bude slaba. Međutim, sa druge strane, naši meteorolozi imaju različita predviđanja za zimski period, pa tako jedan naš profesor smatra da ćemo ove zime imati puno snega i da će zima biti hladnija nego za poslednjih 10 godina!

22. 08. 2024. u 09:01

Komentari (0)

NEVEROVATNA NENORMALNOST U AFERI JANIK SINER! Čuveni teniser ukazuje na potpuno ludilo u doping slučaju najbolje rangiranog tenisera sveta