INŽENJER STRADAO NA PRINUDNOM RADU: Za danas zakazana primopredaja posmrtnih ostataka stradalog srpskog civila u Sarajevu

V. Crnjanski Spasojević

22. 08. 2024. u 07:00

DANAS u 11 sati, na graničnom prelazu Karakaj (Mali Zvornik - Zvornik), Institut za nestale osobe BiH predaće Komisiji za nestala lica Srbije posmrtne ostatke srpskog civila, stradalog u junu 1992. godine u Sarajevu

ИНЖЕЊЕР СТРАДАО НА ПРИНУДНОМ РАДУ: За данас заказана примопредаја посмртних остатака страдалог српског цивила у Сарајеву

Foto Komisija za nestale

Reč je o Srbislavu Popoviću, koji se nalazi na listi traženja Republike Srbije, a čiji ostaci su ekshumirani 7. septembra prošle godine na groblju Bare, u Sarajevu.

Srbislav je rođen 31. avgusta 1942. godine u Prokuplju, a živeo je u Dobrinji i radio kao mašinski inženjer u sarajevskom "Energoinvestu". U vreme rata ostao je u svom stanu, da bi ga vrlo brzo uhapsila Armija FBiH i odvela u logor Sunce. Angažovali su ga na kopanju tunela ispod aerodromske piste do Hrasnice, gde je i stradao.

U međuvremenu je preminula i njegova supruga, a sin Vladimir i kćerka Danijela su nastavili traženje.

Popovićev identitet je utvrđen DNK analizom, dok je konačna identifikacija obavljena 12. juna ove godine u organizaciji nadležnih organa RS i BiH, a uz prisustvo veštaka sudske medicine i članova porodice.

- Komisija za nestala lica će posmrtne ostatke predati porodici radi dostojne sahrane u Prokuplju - kaže za "Novosti" Maja Vasović, samostalni savetnik i rukovodilac Grupe za nestale na teritoriji bivše SFRJ, Komesarijata za izbeglice i migracije. - Primopredaja se obavlja na osnovu Protokola o saradnji u traženju nestalih između Vlade Srbije i Veća ministara BiH, kao i Radnih pravila i procedura za realizaciju Protokola Komisije za nestale Vlade Srbije i Instituta za nestale BiH. Ovim je nastavljen proces primopredaje stradalih na teritoriji bivše SFRJ devedesetih godina prošlog veka, što je od posebnog značaja za njihove porodice koje godinama pokušavaju da pronađu i dostojno sahrane posmrtne ostatke najbližih.

Foto: AP printskrin

Ratno Sarajevo

Pre mesec dana, tačnije 11. jula, izvršena je na istom graničnom prelazu primopredaja posmrtnih ostataka dvoje ljudi, takođe stradalih tokom sukoba na teritoriji nekadašnje zajedničke države. Komisija za nestale Srbije predala je predstavnicima Instituta za sudsku medicinu iz Sarajeva posmrtne ostatke Mevludina Šehića iz Srebrenice, koji je pod imenom i prezimenom prethodno bio sahranjen na Novom bežanijskom groblju. Od Instituta je, pak, preuzeto telo prof. Tomislava Radulovića, rodom iz sela Dubovo kod Žitorađe, koji je predavao na Medicinskom fakultetu u Sarajevu i tu i stradao 1993. Komšije su ga jednog jutra našle ispred zgrade, sa koje je navodno skočio. Bio je sahranjen kao N. N. lice na groblju Sveti Marko u Sarajevu. Zapravo, bio je pokopan u tuđoj grobnici, što je otkriveno još 2012, ali se na primopredaju ostataka čekalo 12 godina.

Inače, kroz dugogodišnju saradnju nadležnih tela za traženje nestalih Srbije i BiH rešeno je 212 slučajeva, dok se u službenim evidencijama Komisije za nestale Srbije vodi još 214 čiji se trag izgubio u oružanim sukobima na prostoru BiH.

Posle sukoba na tlu bivše Jugoslavije, kao nestalo se zvanično vodilo više od 35.000 ljudi, a danas taj broj iznosi oko 9.700. Širom BiH, u mrtvačnicama u Sarajevu, Banjaluci, Trebinju i Mostaru oko 1.650 tela i dalje čeka identifikaciju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
HLADNA ZIMA SA PUNO SNEGA, EVO KOLIKO ĆE PADATI U BEOGRADU: Meteorolozi izneli prognoze, da li stiže polarni vrtlog?

HLADNA ZIMA SA PUNO SNEGA, EVO KOLIKO ĆE PADATI U BEOGRADU: Meteorolozi izneli prognoze, da li stiže polarni vrtlog?

METEOROLOŠKI sajt "Severe Weather Europe" (SWE) nedavno je pisao kako se nešto čudno dešava sa polarnim vrtlogom, a promene koje se na njemu dešavaju uticaće na predstojeću zimu u Srbiji. Po tome, zima bi na Balkanu, pa tako i u Srbiji, trebala da bude slaba. Međutim, sa druge strane, naši meteorolozi imaju različita predviđanja za zimski period, pa tako jedan naš profesor smatra da ćemo ove zime imati puno snega i da će zima biti hladnija nego za poslednjih 10 godina!

22. 08. 2024. u 09:01

Komentari (0)

Direktan let iz Srbije do najlepše plaže Mediterana – iskoristite SEPTEMBARSKI LAST MINUTE , popust do 390 eur!