MISTERIJA TROVANJA 50 DECE U KRUPNJU: Roditelji pre puta znali da voda nije za piće, trener izneo jednu veliku sumnju

Novosti online

22. 08. 2024. u 08:15

OKO pedesetoro dece koja su boravila na sportskim pripremama u Krupnju u Hotelu "Grand" sa trenerima, otrovalo se u subotu.

МИСТЕРИЈА ТРОВАЊА 50 ДЕЦЕ У КРУПЊУ: Родитељи пре пута знали да вода није за пиће, тренер изнео једну велику сумњу

Foto: Milena Anđela/Profimedia/Ilustracija

 Uzrok trovanja nije bio poznat sve do juče, kada je Zavod za javno zdravlje Šabac objavio da je voda iz bunara koju hotel koristi kontaminirana, a hotel je privremeno zatvoren. Svi mališani su pušteni iz bolnice, osećaju se bolje, ali tegobe poput mučnine i malaksalosti i dalje imaju.

Podsetimo, kako su ranije roditelji potvrdili, svi su povraćali, imali dijareju, malaksalost i povišenu temperaturu. Roditelji tvrde da su prizori bili užasni, kao i da su deca povraćala "na sve strane".

Na početku, kod roditelja je postojala sumnja da je u pitanju trovanje hranom, sve dok danas nisu stigli rezultati analiza Zavoda za javno zdravlje Šabac, koje su utvrdile prisustvo kontaminacije različitim vrstama mikroorganizama i odstupanje od pravilnikom definisanih vrednosti u sopstvenom bunaru Hotela "Grand", a objekat je privremeno zatvoren.

Roditelji pre puta bili obavešteni da voda u hotelu nije za piće

Pojedini roditelji kažu da su o tome bili obavešteni i pre nego što su poslali decu na put, te da im je rečeno da će deci biti obezbeđena flaširana voda, jer ona sa česme nije za piće. Uprkos neispravnoj vodi, deca su otišla na pripreme, a roditelji veruju da mališani nisu pili vodu sa česme. Činjenica je i da su analize stolice kod dece pokazale da ne postoji prisustvo virusa i bakterija.

- Rezultati stolice su gotovi i negativni su na viruse i bakterije, ne znam kako je to moguće. Tražila sam da mi pošalju rezultate na mejl, ali moraju da vide sa pravnom službom. Trener nas je pre polaska obavestio da voda nije dobra i rekao da će deca kupovati vodu za piće i naglasio je deci da se ta voda ne pije - pojašnjava jedna od majki.

"Deca se kupala u vodi u bazenu čije poreklo nije poznato"

Trener jednog dela mališana Saša Komarov navodi da je bilo poznato da voda iz hotela nije za piće pre nego što su deca krenula na put. Roditelji su obavešteni, a hotel im je obezbedio balone sa vodom. Komarov navodi da je i on deci obezbedio po nekoliko rezervnih flaširanih voda, kako bi je uvek imali u sobama. Dodaje i da je svaka soba imala kupatilo sa česmama, te ne može sa sigurnošću da tvrdi da možda neko dete nije došlo u kontakt sa vodom sa česme.

- Oni su smešteni u sobe gde imaju česme, ali deca su bila obaveštena i svi su imali bar dve tri flašice rezervne. Nažalost, ono što sam primetio jeste da baloni sa vodom koje je obezbeđivao hotel za aparat u hodniku nisu bili zapečaćeni kao kad ih tek kupite. Ja ne mogu da tvrdim, ali nadam se da je uzeta i voda iz balona za analizu. Takođe, mi smo svi koristili bazen u hotelu, nadam se da je i ta voda proverena - priča on.

"Najbitnije da se deca oporave, prošli smo katastrofu"

Dodaje i da je aparat za vodu koji je hotel obezbedio bio u veoma lošem stanju, ali da je sada najbitnije da se sačekaju sve analize i da se deca oporave.

- Mi smo prošli katastrofu. Ne mogu da opišem, to je izgledalo kao u filmu variola vera. Dok jedno dete držim za glavu, drugo pored povraća. Znamo svi kako izgleda virus, a čak je i doktorka iz bolnice u Loznici rekla da ovo liči na trovanje hranom. Deca su bolje, ali i dalje nisu dobro. Svi smo malaksali i imamo dijareju i mučninu, ali na svu sreću povraćanje je prestalo - pojašnjava trener mališana.

Vlasnik hotela: "Svi su obavešteni da voda nije za piće"

Nakon objavljenih rezultata analiza oglasio se i vlasnik hotela Petar Knežević koji je potvrdio da su obavešteni o rezultatima i da su odmah preduzete sve mere da se iz sistema ispusti postojeća voda dok se ne izvrši dezinfekcija celog sistema, a do tada će hotel biti zatvoren.

On je pojasnio da su svi bili obavešteni da voda sa česme nije za piće, kao i da su obaveštenja o tome stajala zalepljena po celom hotelu.

- Imali smo problema sa restrikcijama, zato što je bilo isključenja vode. Voda nije bila za piće i bilo je obeleženo svuda da nije za piće i hotel se potrudio da obezbedi flaširanu vodu koju su deca mogla da koriste - pojašnjava on.

Na pitanje da li su deca možda na neki drugi način došla u kontakt sa kontaminiranom vodom, Knežević objašnjava da su za mališane zaduženi treneri i da on ne može da tvrdi da li je neko dete slučajno popilo vodu sa česme.

Kada je u pitanju ispravnost vode iz bazena, Knežević kaže da se bazen puni isključivo vodom iz gradskog vodovoda, te da su i ti uzorci odneseni na analizu.

- Rađena je analiza bazenske vode, ona je u redu - dodaje.

Uprava hotela i dalje misli da uzrok trovanja nije voda

Uprkos zvaničnim analizama vode, koje su potvrdile neispravnost, uprava hotela i dalje ne veruje da je to uzrok tegoba deca.

- Nakon stomačnih tegoba 80 dece je ostalo u hotelu i nastavilo svoje aktivnosti u kampu. Niko posle subote nije imao dijareju niti povraćanje, što govori da je u pitanju najverovatnije virus. Mi smo posebno pratili tu decu koja su ostala, a svi su zdravstveno dobro, što znači da neispravnost vode nije uzrok trovanja. Ukoliko se desi da zaključimo da je bilo koja služba menadžmenta i održavanja zakazala, biće sankcionisani ili otpušteni. Kamp ovde postoji već 7 godina u kontinuitetu - zaključuje Knežević.

Osim toga, čekaju se još i rezultati analize hrane.

- Čekamo i dalje rezultate uzoraka hrane. Uzorci hrane koji su uzeti iz povraćanog dela i stolice govore da nije bilo trovanja i štetnih sastojaka u hrani i isključuju mogućnost da su deca otrovana hranom.

On dodaje da su uzorci za analizu uzeti sa svih površina hotela.

Podsetimo, pet majki je nakon incidenta opisalo kako se razvijala situacija u Krupnju, a sve su navele iste simptome. Neka deca zadržana su u bolnici, dok su po neke došli roditelji.

Ipak, svi koji su se javili navode da je situacija bila zastrašujuća.

Kako je opisala jedna majka za "Blic", decu su ispratili u petak u 9 sati iz Opova. U popodnevnim satima stigli su u smeštaj u Krupnju, a tvrdi da je kod roditelja odmah proradila sumnja.

- Ja sam po slikama koje nam je trener slao videla da je smeštaj katastrofa. Deca spavaju u bračnim krevetima. Sin (13) mi je rekao da je hrana bila katastrofa. U subotu ujutru su ustali da idu na trčanje na trening, onda su po podne imali ručak, neki krompir-paprikaš koji je bio užasan i smrdeo je. Posle toga su imali plivanje u bazenu unutar hotela. Uveče su dobili neku picu i kažu da je salama smrdela i bila zelena. To sam čula i od ostale dece koja su bila hospitalizovana - tvrdi ona.

Kako navodi, prvi simptomi trovanja pojavili su se u subotu uveče. Njen mlađi sin (9) požalio se na stomačne tegobe, a onda su deca, jedno po jedno, počela da povraćaju.

- Starijem sinu su kolena bila savijena do brade od bolova. Kada smo ušli tamo bilo je još dece, nekoliko njih iz našeg kampa, plus deca iz stonoteniserskog kampa koji su bili u jako lošem stanju. Moj mlađi sin dobio je 5 boca infuzije, išao je dva puta u toalet. Trener je celu noć proveo s njima. Majke koje su išle direktno u Krupanj ispričale su mi da su deca zapomagala. Verovatno bi bilo više hospitalizovane dece, ali nije imao ko da ih zbrine - tvrdi ova majka.

Ostali roditelji sa kojima smo razgovarali potvrdili su navode ove majke i istakli da su prošli kroz istu situaciju.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
HLADNA ZIMA SA PUNO SNEGA, EVO KOLIKO ĆE PADATI U BEOGRADU: Meteorolozi izneli prognoze, da li stiže polarni vrtlog?

HLADNA ZIMA SA PUNO SNEGA, EVO KOLIKO ĆE PADATI U BEOGRADU: Meteorolozi izneli prognoze, da li stiže polarni vrtlog?

METEOROLOŠKI sajt "Severe Weather Europe" (SWE) nedavno je pisao kako se nešto čudno dešava sa polarnim vrtlogom, a promene koje se na njemu dešavaju uticaće na predstojeću zimu u Srbiji. Po tome, zima bi na Balkanu, pa tako i u Srbiji, trebala da bude slaba. Međutim, sa druge strane, naši meteorolozi imaju različita predviđanja za zimski period, pa tako jedan naš profesor smatra da ćemo ove zime imati puno snega i da će zima biti hladnija nego za poslednjih 10 godina!

22. 08. 2024. u 09:01

Komentari (0)

JANIK SINER DVAPUT PAO NA DOPING TESTU, A DOZVOLJENO MU DA IGRA! Skandal kakav tenis ne pamti! Ovo je nečuveno!