RADOVANA UBIJAJU OD DANA KAD SU GA DOBILI KAO TROFEJ: Ćerka prvog predsednika RS za "Novosti" potvrdila da je Karadžić tužio Britaniju

S. MIŠLjENOVIĆ

23. 08. 2024. u 11:37

MOJ otac je za kratko vreme izgubio više od 20 kilograma, svakim danom je sve mršaviji, što njegovo inače ozbiljno ugroženo zdravlje dodatno narušava, uskraćeno mu je pravo na medicinsku pomoć, dijagnostiku, terapiju i kontrole. Stavljen je pred izbor da li će svoj novac trošiti na hranu ili na telefon, da se čuje sa nama. Oboje ne može. Dakle - da gladuje ako hoće da se čuje sa porodicom, a i to sve pod ograničenjima u vrsti hrane i uslovima poziva porodici.

РАДОВАНА УБИЈАЈУ ОД ДАНА КАД СУ ГА ДОБИЛИ КАО ТРОФЕЈ: Ћерка првог председника РС за Новости потврдила да је Караџић тужио Британију

Foto EPA, Tanjug, Profimedija , Printskrin Jutub (video), dokumentacija “Novosti”...

Ovako je Sonja Karadžić Jovičević juče za "Novosti" opisala krajnje neljudske uslove u kojima je utamničen njen otac Radovan (79), potvrđujući da je nekadašnji komandant Vojske RS, tužio Veliku Britaniju zbog kršenja ljudskih prava u zatvoru. Zatočen u zloglasnom zatvoru na ostrvu Vajt Karadžić traži odštetu od 50.000 funti.

"Novosti" saznaju da je Karadžić ovu odluku doneo jer je višestruko ugrožen, psihički i fizički maltretiran, bez medicinske pomoći. Nije bilo druge mogućnosti nego da tuži državu koja je napravila Ugovor sa Tribunalom o izdržavanju kazne pod propisanim uslovima, a nemaju uslove niti su sposobni, a ni zainteresovani da ih obezbede.

Vest o Karadžićevoj tužbi u sredu su preneli britansi mediji, ali su izostavili da navedu u kakvim uslovima služi kaznu nekadašlji lider bosanskih Srba.

- Velika Britanija je jednostavno zemlja koja je tražila i dobila Radovana kao trofej, kao nagradu za srbofobnu politiku i kako bi mogli da sakriju svoju ulogu u dešavanjima tokom rata - kaže Sonja Karadžić Jovičević.

Prema saznanjima "Novosti" Karadžić ne može da finansira troškove procesa. Naši sagovornici kažu da ostaje da se vidi "da li postoji pravosudni sistem i zaštita ljudskih prava, ili odobreni sistem dodatnog kažnjavanja već osuđenih ljudi".

Kćerka prvog predsednika RS, osuđenog nadoživotnu robiju, kaže da su njenom ocu u britanskom zatvoru u potpunosti uskraćena sva ljudska prava, i ukazuje na neprofesionalnost britanskih medija koji svi pišu identično o tužbi Karadžića protiv britanske vlade, bez hrabrosti da objave činjenično stanje:

- Vidim da su se britanski mediji dočepali teme i svi pišu isto, kao da su iz jedne redakcije i pod kontrolom jednog urednika, što u širem smislu i jesu. Otužan je nedostatak profesionalnosti, ali i hrabrosti da se u potpunosti istraži i objavi činjenično stanje.

Kako god Radovana nazivali i koliko god banalizovali priču o kršenju svih ljudskih prava, to ne menja činjenice. Radovan je, kako kaže njegova kćerka Sonja, isporučen Britaniji nakon što je Hag ispunio želju Dominika Raba, bivšeg radnika tužilaštva Tribunala i tadašnjeg ministra, na osnovu njegovih ličnih veza i uticaja, a koji je time pokušao da sačuva i učvrsti svoju poziciju u Vladi i partiji.

Foto privatna arhiva

Sonja Karadžić

- Smešten je u najudaljeniji zatvor kako ga porodica i pravni savetnici ne bi mogli posetiti, što je u direktnoj suprotnosti sa Rezolucijama UN i "Pravilima Nelsona Mendele" kao integralnog dela Rezolucije, a koja podrazumevaju, na prvom mestu, smeštanje zatvorenika na služenje kazne u ustanovu najbližu porodici - priča Sonja. - I pre prebacivanja, Dominik Rab je to predstavio kao "lični uspeh" i ushićeno objavio na "Tviteru" uz čestitke muslimanima za verski praznik. Ovo govorim samo radi ilustracije stanja uma i namera jednog ministra. Usput, nije mu ni to pomoglo da sačuva položaje.
Sonja navodi da je Radovan duže od tri godine pod raznim sankcijama, u kontinuitetu, od neobjašnjenih smeštanja u samicu, zabrane kontakata sa porodicom ili ograničenih kontakata na jedan poziv sedmično isključivo na engleskom jeziku u trajanju do pet minuta, preko uskraćivanja hrane. Zatim, oduzimanja stolice, jastuka i dušeka, zabrane praćenja vesti na RTV mrežama, kažnjavanja zbog objava i izjava raznih ljudi sa kojima nije u kontaktu i na koje nema nikakav uticaj. Sve do kažnjavanja zato što odbija da se silom "socijalizuje" sa ostalim zatvorenicima iza čega se, kako kaže njegova kćerka, čak i ne krije otvorena namera da bude doveden u životnu opasnost u kakvoj je bio general Radoslav Krstić.

- Kao da fizičko i psihičko maltretiranje čuvara nije dovoljno - kaže Sonja. - S obzirom na to da je mesecima nakon posta i dalje držan na posnoj hrani, za kratko vreme je izgubio više od 20 kilograma i nastavlja da gubi na težini, zdavlje mu se pogoršava, uskraćeni su mu dijagnostika i lečenje, verska prava, pravo na kulturni život, pisanje i čitanje, pravo na rad na reviziji slučaja, i da ne nabrajam dalje. Krenete po spisku ljudskih prava i slobodno svako možete da precrtate. To držanje u stalnoj životnoj ugroženosti i opasnosti nije ništa drugo nego sprovođenje namere ubistva u konstantnim višestrukim pokušajima.

Lista "razloga" za kažnjavanje Karadžića unutar zatvora, kako navodi njegova kćerka, predugačka je, posebno zato što se "razlozi izmišljaju i čuvaju u rezervi mesecima, a zatim aktiviraju i sankcionišu bez objašnjenja, kako bi kažnjavanje bilo kontinuirano":

- Prema njihovim pravilima, za teška kršenja discipline nijedna kazna nije i ne može biti duža od četiri nedelje, a on je pod raznim kaznama više od tri godine, bez prekida, do danas. Otužni pokušaji svođenja novinarske priče na zabranu upotrebe laptopa ne mogu se banalizovati, jer se radi o kršenju prethodno odobrene upotrebe sopstvenog laptopa radi rada na dokumentima i pripremi revizije postupka. Time je, dakle, onemogućen da radi na slučaju, što svaki pravni sistem podrazumeva i mora omogućiti. Pa čak i haški tribunal.

Sonja kaže da su Tribunal, službe UN i Britanci više puta ispitivali finansijske mogućnosti da Radovan plati odbranu u slučaju pred tribunalom, kao i u ovom slučaju pred britanskim sudom.

- S obzirom na to da su sami zaključili da on te mogućnosti nema, ostaje da vidimo da li postoje pravni sistem i ljudska prava u Britaniji, ili su u raspadu kao zatvorski, obrazovni, zdravstveni, policijski... bar prema izveštavanju svetskih medija - navodi Sonja Karadžić Jovičević.

Nepravde i "friziranje činjenica"

SONjA Karadžić Jovičević kaže da očekuje da RS i Srbija, pozivajući na rezolucije i međunarodno pravo, kao pravdoljubive zemlje, podignu svoj glas, kao što to čini sve više pojedinaca, stručnjaka i institucija širom sveta. I to, kako kaže, na osnovu analize činjenica i posledica uticaja i manipulacija od strane moćnih pojedinaca iz sene na rad Tribunala, UN, pojedinačnih funkcionera, državnika i vlada širom sveta, a posebno manipulacija medija.

- U vrhu liste primera nepravdi, friziranih "činjenica", ucena i pritisaka nalazi se srpski narod. Dok ćutimo, ne samo da odobravamo nego smo i saučesnici. U našem slučaju smo dodatno i žrtve koji efekte svog ćutanja i omču oko vrata mirno čekamo, samolišavajući se svake pravne i argumentovane borbe u nadi da će nas omča zaobići. Neće, kao što nije ni druge narode - kaže Sonja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA PREDLOG ORBANA: Vučić dobio najviše mađarsko priznanje