HITNO OBAVEŠTENJE LEKARIMA U SRBIJI: Ovaj lek može da dovede do smrtnog ishoda

Novosti online

22. 08. 2024. u 12:15

ZDRAVSTVENIM radnicima u Srbiji upućeno je pismo o mogućoj pojavi anafilaktičkih reakcija kod pacijenata koji primaju lek u vidu injekcija za lečenje multiple skleroze (MS).

ХИТНО ОБАВЕШТЕЊЕ ЛЕКАРИМА У СРБИЈИ: Овај лек може да доведе до смртног исхода

Foto Shutterstock

Radi se o leku glatiramer-acetat, a pismo su uputile kompanija Actavis d.o.o. Beograd i kompanija Zentiva Pharma d.o.o., nosioci dozvole za njega, u saradnji sa Agencijom za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS).

- Anafilaktičke reakcije se mogu javiti neposredno nakon primene glatiramer-acetata, čak i mesecima ili godinama nakon početka lečenja. Prijavljeni su i slučajevi sa smrtnim ishodom - navodi se na sajtu ALIMS.

Pacijente i negovatelje treba savetovati kako da prepoznaju znake i simptome anafilaktičkih reakcija i da potraže hitnu medicinsku pomoć u slučaju pojave anafilaktičke reakcije.

U pismu koje je upućeno zdravstvenim radnicima u Srbiji napominje se i da se neki od znakova anafilatičke reakcije mogu preklapati sa simptomima i znakovima reakcija koji se javljaju neposredno nakon primene injekcije, što dovodi do potencijalnog kašnjenja u prepoznavanju anafilatičke reakcije.

(B92)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
HLADNA ZIMA SA PUNO SNEGA, EVO KOLIKO ĆE PADATI U BEOGRADU: Meteorolozi izneli prognoze, da li stiže polarni vrtlog?

HLADNA ZIMA SA PUNO SNEGA, EVO KOLIKO ĆE PADATI U BEOGRADU: Meteorolozi izneli prognoze, da li stiže polarni vrtlog?

METEOROLOŠKI sajt "Severe Weather Europe" (SWE) nedavno je pisao kako se nešto čudno dešava sa polarnim vrtlogom, a promene koje se na njemu dešavaju uticaće na predstojeću zimu u Srbiji. Po tome, zima bi na Balkanu, pa tako i u Srbiji, trebala da bude slaba. Međutim, sa druge strane, naši meteorolozi imaju različita predviđanja za zimski period, pa tako jedan naš profesor smatra da ćemo ove zime imati puno snega i da će zima biti hladnija nego za poslednjih 10 godina!

22. 08. 2024. u 09:01

Komentari (0)

NISTE REZERVISALI LETOVANJE? Spakujte se i otputujte na najpopularniju destinaciju ovog leta po LAST MINUTE cenama, popusti su neodoljivi!