DANI ĆE BITI TROPSKI: Meteorolog Sovilj dao prognozu za septembar, evo kada nas čeka pravo zahlađenje

Novosti online

22. 08. 2024. u 13:14

OSVEŽENjE koje je stiglo posle niza tropskih dana je kratkotrajno i već krajem sedmice očekuje se novi porast temperature, kaže meteorolog Slobodan Sovilj. Prema njegovim rečima, postoji velika verovatnoća da ovaj avgust bude najtopliji u istoriji merenja u Srbiji.

ДАНИ ЋЕ БИТИ ТРОПСКИ: Метеоролог Совиљ дао прогнозу за септембар, ево када нас чека право захлађење

Foto: Profimedia

U nekim delovima Evrope ekstremno visoke temperature, u drugim rekordne količine padavina i poplave. Nižu se crveni meteoalarmi kod nas, ali i širom kontinenta. 

Meteorolog Slobodan Sovilj rekao je da postoji velika verovatnoća da ovaj avgust bude najtopliji u istoriji merenja u Srbiji.

Osveženje koje je stiglo posle niza tropskih dana je, kaže Sovilj, kratkotrajno i već krajem sedmice očekuje se novi porast temperature.

U petak će, prema njegovim rečima, biti do 34, a u subotu i nedelju do 36 stepeni Celzijusa i ponovno izdavanje narandžastog meteoalarma.

- Danas pratimo izlazak novog frontalnog sistema sa severozapada koji će po podne i uveče lokalno na teritoriji Vojvodine, zapadne i jugozapadne Srbije, uslovljavati malo intenzivnije procese, i zbog toga savetujemo redovno praćenje najava i upozorenja RHMZ-a - rekao je Sovilj.

Sutra se očekuje kratkotrajna kiša ponegde u centralnoj i južnoj Srbiji, dok će na severu i zapadu biti suvo sa dužim sunčanim intervalima.

Foto: Tanjug

Maksimalna temperatura će biti od 28 do 32 stepena, međutim, u petak, subotu i nedelju sledi novi porast temperature, do 36 stepeni.

- U većini mesta biće pretežno sunčano, međutim, vazdušna masa neće baš biti u potpunosti stabilna, što znači da u planinskim predelima, pogotovo na jugu Srbije, treba računati na neki izolovan i kratkotrajan pljusak u popodnevnim satima, međutim, to će biti retka pojava - rekao je Sovilj.

Slično će, kaže, biti i početkom naredne sedmice - u ponedeljak 35 do 36 stepeni u većini mesta, u utorak manji pad temperature, ali od srede ponovo toplo i uglavnom suvo vreme.

- Završićemo i ovaj avgust u znaku tropskih dana u intervalu temperatura od 30 do 35 stepeni. To znači da neće biti nekih bitnijih promena i sve u svemu, kada se ovaj avgust bude završio, imaćemo te kompletne statističke podatke, ali je zaista velika verovatnoća da ovaj avgust bude najtopliji u istoriji naših merenja - rekao je Sovilj.

Kakav nas septembar očekuje

U septembar ćemo, kako kaže, sa velikom verovatnoćom ući sa tropskim danima.

- To znači da ćemo u prvim danima septembra imati maksimalne temperature između 30 i 35 stepeni, a kako bude odmicao i dalje će biti dosta letnjih dana sa temperaturom preko 25 stepeni - rekao je Sovilj. 

Padavine će, kaže, biti češće u drugoj polovini septembra, što znači da će taj sušni period biti u prvoj polovini meseca.

- Gledajući celokupnu jesen, ipak ćemo sačekati na neko ozbiljnije zahlađenje i  kišovite dane u nizu, u septembru dominiraće lepo, suvo i natprosečno toplo vreme - rekao je meteorolog Sovilj.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
HLADNA ZIMA SA PUNO SNEGA, EVO KOLIKO ĆE PADATI U BEOGRADU: Meteorolozi izneli prognoze, da li stiže polarni vrtlog?

HLADNA ZIMA SA PUNO SNEGA, EVO KOLIKO ĆE PADATI U BEOGRADU: Meteorolozi izneli prognoze, da li stiže polarni vrtlog?

METEOROLOŠKI sajt "Severe Weather Europe" (SWE) nedavno je pisao kako se nešto čudno dešava sa polarnim vrtlogom, a promene koje se na njemu dešavaju uticaće na predstojeću zimu u Srbiji. Po tome, zima bi na Balkanu, pa tako i u Srbiji, trebala da bude slaba. Međutim, sa druge strane, naši meteorolozi imaju različita predviđanja za zimski period, pa tako jedan naš profesor smatra da ćemo ove zime imati puno snega i da će zima biti hladnija nego za poslednjih 10 godina!

22. 08. 2024. u 09:01

Komentari (0)

Direktan let iz Srbije do najlepše plaže Mediterana – iskoristite SEPTEMBARSKI LAST MINUTE , popust do 390 eur!