BERIĆ OSUĐEN ZA PRIMER: Beogradski advokat danas izlazi iz zatvora u Hrvatskoj

V.C.S.

24. 08. 2024. u 10:52

SAMO dan pre nego što će beogradski advokat Nemanja Berić (47) danas napustiti zatvor u Šibeniku, posle odležanih 15 dana zbog remećenja javnog reda i mira "kačem četničkih objava i fotografija ratnih zločinaca na društvenoj mreži Fejsbuk", koje, kako smatra šibenski sud, vređaju nacionalne osećaje Hrvata, ova presuda pojavila se u javnosti.

БЕРИЋ ОСУЂЕН ЗА ПРИМЕР: Београдски адвокат данас излази из затвора у Хрватској

Foto Facebook

Doneta je 12. avgusta i iz nje se vidi da je sud Beriću zamerio, osim pesama i fotografija Baje Malog Knindže, vojvode Momčila Đujića, Draže Mihailovića i Ratka Mladića, i sve postove u kojima beogradski advokat pominje "takozvanu Republiku Srpsku Krajinu" i njene "paravojne formacije". Među 31 stavkom zbog koje je osuđen, nalazi se i fotografija na kojoj stoji sa skupljena tri prsta desne ruke, kraj table na ulazu u Knin, u majici sa natpisom "1995-2019 Oluja je pogrom". Sporna je i objava s natpisom "9. januar, Dan Republike Srspke", sa kartom nekadašnje RSK, kao i fotografije na kojima se vidi grafit na zidu "Republika Srpska Krajina - Dogodine u Kninu", i natpis "Krajina, moja zemlja heroja". Sud apostrofira i slike ispred rodne kuće četničkog vojvode Momčila Đujića, u mestu Kovačiću. U celoj presudi insistira se da su svi Berićevi natpisi na ćirilici, pa je nejasno da li mu se to dodatno stavlja na teret.

Foto Facebook

U obrazloženju presude navodi se da je kao otežavajuća okolnost uzet njegov "nedostatak samokritičnosti". Sudija još u obrazloženju navodi da je izrekla najtežu, zatvorsku kaznu, i zbog generalne prevencije. Budući da Berić nije prvi osuđeni za ovu vrstu prekršaja na društvenim mrežama, sud konstatuje da bi njegova zatvorska kazna mogla da utiče na druge da ne čine takva dela.

U presudi se računa da je Berić pomenuta dela počinio 10. avgusta, kada je i uhapšen, iako postovi sežu šest godina unazad. Da li to znači da sa pojavom globalne mreže dela više nisu učinjena onda kada su na mreži objavljena, već onda kada ih je neko video?

TOMPSON MOŽE DA VREĐA

U isto vreme dok je Berić bio u zatvoru, Marko Perković Tompson održao je u Hrvatskoj dva koncerta, a među hiljadama posetilaca mnogo je bilo onih sa ustaškim simbolima.

- Ako Baja Mali Knindža i njegove pesme vređaju nacionalne osećaje Hrvata, zašto se zakon jednako ne sprovodi i prema onima koji vređaju nacionalne osećaje tri odsto Srba, koji žive u Hrvatskoj - zapitao se Savo Štrbac iz "Veritasa".

- O ovome ne postoji jedinstven stav, pa čak ni kada su u pitanju odluke Evropskog suda za ljudska prava - objašnjava advokat Vladimir Marinkov. - Postoje britanska i američka škola mišljenja. Prema britanskoj, delo je učinjeno onda kada je objavljeno, a prema američkoj, računa se trenutak nastanka štete čitanjem članka, odnosno delo je počinjeno ponovo svaki put kada ga neko pročita. Ovo se primenjuje kod odštetnih zahteva, kada su u pitanju uvreda i kleveta preko interneta, a ne u kaznenoj politici.

Marinkov tvrdi da su prekršajna gonjenja Krajišnika u Hrvatskoj zbog objava na mrežama političko, a ne pravno pitanje, i da je legitimno zapitati se da li je na delu ugrožavanje slobode govora. Zato bi poslednju reč trebalo da da Evropski sud za ljudska prava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA PREDLOG ORBANA: Vučić dobio najviše mađarsko priznanje