EVO KAKVA NAS ZIMA OČEKUJE: Stigla prva velika prognoza stručnjaka (MAPA)

Novosti online

26. 08. 2024. u 12:40

STIGLA je prva velika prognoza stručnjaka za zimu 2024/2025. godine i ona ukazuje na uticaj slabe faze La Ninja i blažeg polarnog vrtloga.

ЕВО КАКВА НАС ЗИМА ОЧЕКУЈЕ: Стигла прва велика прогноза стручњака (МАПА)

Foto: Tanjug/Sava Radovanović/Profimedia/Ilustracija

La Ninja i El Ninjo ukazuju na temperaturne fluktuacije gornjih slojeva vode u centralnom i istočnom Tihom okeanu. El Ninjo je povezan sa poremećajem obrasca vetra, što znači toplije temperature površine okeana u istočnom i centralnom Pacifiku, a La Ninja donosi hladnije temperature u Tihi okean oko ekvatora i povezana je sa poplavama i sušama.

Sa La Ninjom koja nam dolazi, možemo analizirati kako je uticala na vremenske prilike u prošlosti jer je bila aktivna nekoliko zimskih sezona. Treba napomenuti da La Ninja potiče iz Tihog okeana, tako da neće uticati na vremenske prilike u Evropi kao u SAD ili Kanadi. Međutim, ona može značiti sušniji period na zapadu i više padavina u centralnim i istočnim delovima Evrope.

Prognoza evropskog modela

Severe Weather Europe je koristio sezonske modele za ranu zimsku prognozu: ECMVF iz Evrope i CanSIPSiz Kanade. Modeli prikazuju prosečne vremenske prilike tokom zimskih meseci, odnosno opštu preovlađujuću vremensku prognozu za meteorološku zimu. Dakle, oni pokazuju kako bi vremenski obrasci mogli izgledati 40-60% vremena tokom zime.

Foto: Severe Weather Europe

ECMWF model se smatra jednim od najpouzdanijih modela za dugoročne prognoze. Za zimu predviđa oblast visokog pritiska koja se proteže od juga Sjedinjenih Država, preko Atlantika, do zapadne i centralne Evrope.

Što se tiče temperaturne slike za Evropu, veći deo kontinenta biće topliji od normalnog, zbog uticaja sistema visokog pritiska. Prognoza padavina ukazuje na sušniji period u zapadnoj Evropi, dok se na ostatku kontinenta očekuje više padavina nego inače.

ECMWF CanSIPS predviđa ispotprosečnu količinu snega za početak i sredinu zime u Evropi, odnosno do februara. Nad Skandinavijom se prognozira više od normalnog snežnih padavina, zbog uticaja lokalnog sistema niskog pritiska.

Prognoza CanSIPS-a

Kanadski model CanSIPS pokazuje očekivani slab uzorak La Ninje i područje visokog pritiska iznad severozapadne Evrope. Međutim, ovo su prve prognoze, pa još ne pokazuje definisane oblasti niskog pritiska, kako se očekivalo.

Foto: Severe Weather Europe

Gledajući površinske temperature širom Evrope, model ukazuje na tople anomalije u većem delu kontinenta i manje padavina u većem delu Evrope. Zbog temperatura koje će biti iznad normale, očekuje se manje snežnih padavina.

Foto: Severe Weather Europe

Povratak polarnog vrtloga

Polarni vrtlog se pojavljuje svake jeseni i igra ključnu ulogu u razvoju vremenskih obrazaca tokom kasne jeseni, zime i proleća. Ali prvo da objasnimo o čemu se tačno radi.

Iznad Zemljinih polova, i severnih i južnih, u višim delovima atmosfere, u troposferi i stratosferi, postoje stalne oblasti niskog vazdušnog pritiska koje se nazivaju polarni vrtlozi, ili vrtlozi. Polarni vrtlog je najizraženiji tokom zimskih meseci.

Vrtlog se rotira u suprotnom smeru kazaljke na satu sa vetrovima od 250 km/h, otprilike istom brzinom kao i uragan kategorije 5. Jak polarni vrtlog obično je praćen jakom polarnom cirkulacijom koja zadržava hladniji vazduh u polarnim regionima, što zauzvrat rezultira blažim sezonskim uslovima za veći deo Sjedinjenih Država i Evrope.

Foto: Severe Weather Europe

Nasuprot tome, slab polarni vrtlog može poremetiti mlazni tok, što otežava zadržavanje hladnog vazduha koji u takvoj situaciji može da probije put od polarnih regiona do Sjedinjenih Država ili Evrope. Ovaj prodor može biti nezgodan jer u kratkom vremenskom periodu dolazi do značajnog pada temperatura.

Prema modelima ECMWF i JMA, ispotprosečna snaga polarnog vrtloga očekuje nas u kasnu jesen i ranu zimu. Ovo ukazuje na nestabilnije vremenske prilike i moguće prodore hladnijeg vazduha u delove Sjedinjenih Država i Evrope.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Uštedite do 500 evra na vašem sledećem putovanju uz Kontiki!