SMS UPOZORENJA STIZAĆE NAM OD 15. SEPTEMBRA: Dačić potpisao sa Ristićem Sporazum o saradnji na prenosu hitnih informacija

Novosti online

26. 08. 2024. u 14:24

POTPREDSEDNIK Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić potpisao je danas sa ministrom informisanja i telekomunikacija Dejanom Ristićem Sporazum o saradnji na prenosu hitnih informacija građanima u slučaju najave ili pojave opasnosti od elementarne nepogode ili tehničko-tehnološke nesreće i kako je dogovoreno, primena ovog sistema počeće da funkcioniše 15. septembra.

СМС УПОЗОРЕЊА СТИЗАЋЕ НАМ ОД 15. СЕПТЕМБРА: Дачић потписао са Ристићем Споразум о сарадњи на преносу хитних информација

Foto: Ministarstvo

- Reč je o jednoj novoj ideji koja inače postoji u mnogim zemljama na svetu i o potrebi da se uspostave sve tehničke i pravne pretpostavke za prenos hitnih informacija građanima u slučaju najave ili pojave opasnosti od elementarne nepogode ili neke tehničko-tehnološke nesreće. Naše Ministarstvo je potpisalo ovaj Sporazum o saradnji sa Ministarstvom informisanja i pre svega telekomunikacija, gde je reč o tome da se inicira uspostavljanje ovog sistema, što će u velikoj meri uticati na smanjenje rizika po živote i imovinu građana Republike Srbije - poručio je ministar Dačić.

Ministar Dačić je naglasio da je, imajući u vidu objektivna ograničenja tradicionalnog sistema javnog uzbunjivanja, prepoznata potreba unapređenja kroz implementaciju sistema za upućivanje poruka korisnicima mobilnih telefona, putem sistema SMS poruka, koji će omogućiti prenos hitnih informacija, odnosno tekstualno upozorenje o opasnosti i instrukciju o merama koje je hitno potrebno preduzeti, kako bi se negativne posledice svele na minimum.

- Time bi bio uspostavljen sveobuhvatni sistem ranog upozoravanja i obaveštavanja javnosti i on bi bio dostupan najvećem broju građana. Svi mobilni telefoni koji se nalaze na baznoj stanici, na delu teritorije kojoj preti određeni rizik u ovom smislu vanrednih situacija ili bilo čega drugoga, dobiće SMS poruku. U tom smislu je bilo potrebno uspostavljanje ovakvog tehničkog sistema. Formirana je posebna radna grupa za uspostavljanje tog sistema i koju uz Ministarstvo unutrašnjih poslova čine i predstavnici Ministarstva informisanja i telekomunikacija, zatim Regulatorno telo za elektronske komunikacije i poštanske uluge RATEL, svih operatera mobilne telefonije, kao i svih relevantnih institucija Direktorata za radijaciju i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije, Republičkog hidrometeorološkog zavoda, javnih vodoprivrednih preduzeća Srbije i Vode Vojvodine i Republički seizmološki zavod - rekao je ministar Dačić.

Ministar Dačić je kao primer naveo da je Sektor za vanredne sitaucije MUP-a samo tokom jučerašnjeg dana imao 223 intervencije i 198 požara, te da je veoma bitno da građani budu informisani.

- Testiranje sistema je započeto i obuka svih učesnika i ono što mogu danas da vam kažem da smo se dogovorili da 15. septembra počne da funkcioniše ovaj sistem. Znači, od 15. septembra će svi građani koji koriste usluge mobilne telefonije moći da dobijaju i dobijaće SMS poruke o najavi ili pojavi opasnosti od elementarne nepogode, tehničko-tehnološke nesreće, poplava, zemljotresa, požara i svega onog što spada u vanredne situacije - poručio je ministar Dačić i najavio da će sledeće godine započeti rad na implementaciji Cell Broadcast sistema, hibridnog sistema obaveštavanja kojom svi građani na svom mobilnom telefonu dobijaju poruku koja odmah uključuje alarm i upoznaje sa hitnom situacijom.

Takođe, ministar Dačić je istakao da brojevi telefona hitnih službi moraju da budu poznati građanima.

- Želim još jednom da pozovem da se ne bi dešavali problemi, neki mediji su javili da su vatrogasci kasnili. Nije bio problem u tome već što svi građani ne znaju broj na koji treba da pozovu. 192 za policiju, 193 za vanredne situacije, 194 za hitnu pomoć. Vatrogasci su stigli za pet minuta i oni su povređeni zbog tih natpisa zato što to nije tačno. Zato apelujemo na sve da još jednom, a to je zadatak i za nas državu da objavimo brojeve telefona - rekao je ministar i dodao da je sledeća faza izgradnja jedinstvenog sistema 112 koji će objediniti sve hitne službe.

- 112 je jedan broj na koji pozovete i možete da dobijete i policiju i vanredne situacije  i hitnu pomoć za to nam je potrebna tehnologija i radi se na tome - rekao je ministar.

Ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić istakao je značaj početka rada sistema za prenos hitnih informacija kojim se omogućava da se na najbrži način stigne do svih građana, putem SMS-a i CBS-a i zahvalio Ministarstvu unutrašnjih poslova na izuzetnoj saradnji.

- Ono što je važno, biće pokrivena teritorija cele Republike Srbije, ali će moći, u datim okolnostima, bez bilo kakvih tehničkih smetnji, to obaveštenje da se pošalje i u okviru tačno određene geografske celine. Kada bude potrebno da se obaveštava čitava nacija, biće obaveštena čitava nacija. Tamo gde je potrebno da budu obavešteni građani samo u jednom regionu pogođenom određenom elementarnom nepogodom ili tehničko-tehnološkom nesrećom, biće obaveštavani SMS-om isključivo ti građani - izjavio je ministar Ristić i dodao da će ovim sistemom, osim građana Srbije, biti uključeni i svi oni strani državljani koji su korisnici usluga stranih mobilnih operatora, a zadese se na teritoriji Srbije.

Ministar Ristić je naglasio da uvođenjem ovog sistema Srbija ulazi u red onih evropskih zemalja koje imaju tu uslugu namenjenu svim građanima, kao i da Srbija intenzivno razvija i CBS, što će našu državu svrstati u svega četiri evropske zemlje koje će, tokom 2025. godine, imati CBS i SMS uslugu.

BONUS VIDEO: MILAN BOGOJEVIĆ: Korupcionaške afere sina Nikole Pašića

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OTKRIVENO ŠTA SU RUSI GAĐALI U UKRAJINI: Više mrtvih i povređenih u masovnom napadu raketama i dronovima (FOTO/VIDEO)