OTKRIVAMO: U porastu broj mlađih žena-konvertita u islam

Novosti online

26. 08. 2024. u 20:24

NAKON terorističkog napada koji je ispred Ambasade Izraela u Beogradu krajem juna izvršio konvertit Miloš Žujović zvani „Salahudin“, koji je tom prilikom likvidiran, dok je pripadnik Žandarmerije Miloš Jevremović zadobio teške telesne povrede, u fokus javnosti je dospela pojava preobraćenja lica hrišćanske veroispovesti u islam, kao i radikalizacije novoobraćenih vernika.

ОТКРИВАМО: У порасту број млађих жена-конвертита у ислам

Foto: Tanjug/AP

Ubrzo nakon toga, došlo je do hapšenja još jednog radikalizovanog konvertita koji je pripremao teroristički napad, Lazara Berbera iz Sombora.

Osim toga, u proteklom periodu ustanovljena je učestala zloupotreba društvenih mreža i drugih platformi za komunikaciju u cilju podsticanja ženskih osoba, uglavnom mlađeg uzrasta, da konvertiraju u islam. Ova pojava, koja u novije vreme dobija na zamahu i intenzitetu, do sada je dala više nego opipljive rezultate, te je u relativno kratkom vremenskom periodu nekoliko desetina žena u Srbiji prešlo u islam, od kojih najmlađa ima tek 18 godina, a ovaj broj je u konstantnom porastu.

Tome doprinosi činjenica da je procedura za prelazak u islam veoma jednostavna, i da obuhvata samo svečanu izjavu preobraćenika (tzv. šehadet), uz opciono ritualno čišćenje, tj. kupanje.

Ono što predstavlja dodatan razlog za zabrinutost, i to ne samo porodica novih konvertita, nego i društva u celini, je činjenica da se ovaj proces ne odvija samo na teritoriji naše zemlje, već je u kontekstu „vrbovanja“ zabeleženo i učešće islamističkih ideologa iz regiona.

Pri tome, na meti preobraćenja nisu samo mlađe žene, već i one iz ostalih ranjivih kategorija, prvenstveno nezaposlene i lošijeg materijalno-socijalnog statusa, što, uz prateća, gotovo po pravilu lažna obećanja o poboljšanju životnih prilika, u velikoj meri doprinosi njihovoj prijemčivosti za prelazak u drugu veroispovest.

Takođe, jedan od posebno osetljivih aspekata ovog procesa je učestalost stupanja u šerijatske brakove žena-konvertita sa licima iz zemlje i inostranstva koja imaju ekstremna ubeđenja i stavove, uključujući i lica iz migrantske populacije od kojih su pojedina identifikovana kao sklona nasilju.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RADOVAO SE PRE VREMENA? Janik Siner možda usred Ju-Es opena bude izbačen iz tenisa?!