POPRAVILI SRCE DOK KUCA: U Sremskoj Kamenici urađena prva minimalno invazivna bajpas operacija

B. RADIVOJEVIĆ

27. 08. 2024. u 12:32

MINIMALNO invazivna intervencija na kucajućem srcu bila je spas za pacijenta starog 76 godina, koji je danas otpušten kući. To je bio prvi put da se ovakav zahvat radi u Institutu za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici.

ПОПРАВИЛИ СРЦЕ ДОК КУЦА: У Сремској Каменици урађена прва минимално инвазивна бајпас операција

Foto: UKCS

Kardiohirurzima iz Novog Sada u primeni ove metode pomogle su kolege iz Univerzitetskog kliničkog centra Srbije - supspecijalista kardiohirurgije dr Danko Grujić i specijalizant dr Vojkan Aleksić, koji toliko suvereno vladaju ovom novom metodom da su za njenu primenu edukovali i kardiohirurge u Bonu, i to u nemačkoj Klinici za kardiohirurgiju, kojom rukovodi profesor Farhad Bahtijari, trenutno najbolji endoskopski kardiohirurg na svetu.

Zahvaljujući njima ova metoda, koju uspešno primenjuju u UKCS, zaživeće i u Kamenici, gde su kao edukatori otišli na poziv direktora kardiohirurgije profesora Lazara Velickog iz Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine.

Tamo su sa kardiohirurzima iz Novog Sada izveli prvu minimalno invazivnu bajpas operaciju na kucajućem srcu. To je prva takva operacija izvedena u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Šansa za pozicioniranje u svetu

Minimalno invazivna hirurgija srca je, kako kaže dr Danko Grujić, oblast koja nije u potpunosti razvijena na svetskom nivou:

- To je dobra prilika da izdignemo srpsku kardiohirurgiju na jedan viši nivo, prepoznatljiv van granica naše zemlje. Imamo podršku Ministarstva zdravlja i ministra Zlatibora Lončara za razvoj novih procedura, i nabavku opreme za ove operacije. Na nama je da motivišemo mlađe kolege da se upuste u razvoj ove izazovne hirurške grane.

- Na programu je bio bolesnik star 76 godina, koji je ranije lečen stentovima od strane interventnih kardiologa, i sada posle nekoliko godina mu je urađena hirurška revaskularizacija, minimalno invazivnim pristupom - kaže dr Danko Grujić za "Novosti". - Operativni zahvat je protekao dobro, bolesnik je već aktiviran i danas će biti otpušten na dalje kućno lečenje. Očekujemo njegov povratak svakodnevnim aktivnostima već za 10 dana.

Velika prednost je što ova metoda može da se primeni i kod pacijenata za koje bi klasična, "teška" hirurgija srca koja podrazumeva otvaranje grudnog koša i zaustavljanje rada srca, bila previše rizična. Zato se ona sve više napušta u korist minimalno invazivnih procedura, kad god je to moguće. Razvijanjem minimalne invazivne bajpas hirurgije dr Danko Grujić omogućio je da se kod nas složene operacije premošćavanja krvnih sudova (bajpas) sada rade bez velike traume za pacijenta, i to na kucajućem srcu.

Foto: UKCS

Danko Grujić i Lazar Velicki

- Čast je bilo biti gost Instituta u Kamenici, ustanovi duge i svetle tradicije u srpskoj kardiohirurgiji, nadamo se da ćemo saradnju nastaviti - kaže dr Grujić. - Kolegama iz Kamenice bićemo na raspolaganju u daljem radu i usavršavanju iz minimalno invazivne bajpas hirurgije. Upravnik Klinike prof. Lazar Velicki i njegov tim kardiohirurga napravli su veliki iskorak u razvoju minimalno invazivne hirurgije srčanih zalistaka, što je veliki podsticaj za ostale kuće u regionu, i put koji moramo slediti u razvijanju ove oblasti koja predstavlja budućnost u lečenju najtežih srčanih bolesnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POVEROVALI SU NAM! Ovo je posle sramne konferencije za štampu Janik Siner rekao o svom doping skandalu