SEME NEPRAVDE RANIJE POSEJANO: Karanović o uzrocima rata u BiH 1992. godine ( VIDEO)

J. S.

28. 08. 2024. u 10:36

KOMPLETNO istorijsko nasleđe nepravde, sudara civilizacija i kultura na prostoru Bosne i Hercegovine, 1992. godine doveli su do prave eksplozije političkih procesa, koja je rezultirala građanskim ratom na prostoru te države koji je potrajao do 1995.godine - ocena je istoričara Ognjena Karanovića.

СЕМЕ НЕПРАВДЕ  РАНИЈЕ ПОСЕЈАНО: Карановић о узроцима рата у БиХ 1992. године ( ВИДЕО)

Ognjen Karanović/Foto KCNS

Seme tog rata, kaže dalje Karanović, posejano je u 1991. godini kada je u novembru formirana hrvatska zajednica Herceg-Bosna, kao predstavnik hrvatskih političkih interesa sabranih u težnjama Franje Tuđmana da Bosnu i Hercegovinu iskoristi kao ratni poligon za napore da svoju državu konstituiše kao međunarodno priznatu, u kojoj ne bi bilo mesta za Srpsku Krajinu i srpski narod. Alija Izetbegović, takođe je krenuo putem podrške nezavisnosti Bosne i Hercegovine, posmatrajući nju kao matičnu državu za svoj muslimanski narod.

- Potpuno negirajući političke interese srpskog konstitutivnog naroda, hrvatske i muslimanske političke vođe proglašavaju nezavisnost Bosne i Hercegovine u martu i aprilu 1992. godine, što dovodi do krvavog građanskog rata u kom je formirana i buduća ustavna i politička struktura sadašnje države Bosne i Hercegovine.-podseća Karanović.

Predavanje istoričara Ognjena Karanovića „SRPSKO-HRVATSKI ODNOSI U BiH 1992. GODINE – REPUBLIKA SRPSKA I HRVATSKA ZAJEDNICA HERCEG-BOSNA”  može se pogledati na Jutjub kanalu KCNS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EVO KAKVA NAS ZIMA OČEKUJE: Stigla prva velika prognoza stručnjaka (MAPA)