DETALJNA VREMENSKA PROGNOZA ZA NAREDNI PERIOD: Grmljavinske oluje, pa tropska vrelina - pijavice moguće u omiljenim letovalištima

Novosti online

28. 08. 2024. u 15:57

I OVE sedmice u Srbiji će se zadržati tropske temperature. Prema najavama meteorologa, vrelo će biti sve do 7. septembra, a čeka nas i pakleni početak školske godine. Ipak, u naredna tri dana biće padavina, ali će one nažalost ponovo zaobići severni deo Srbije.

ДЕТАЉНА ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА НАРЕДНИ ПЕРИОД: Грмљавинске олује, па тропска врелина - пијавице могуће у омиљеним летовалиштима

Foto: Novosti

Kako pojašnjava meteorolog Ivan Ristić, pljuskovi se ponovo očekuju u naredna tri dana. Kiše neće biti u svim delovima Srbije, jer se visinski ciklon premešta sa istoka na jug, te će padavinama biti pogođeni pretežno jugozapad, jug i jugoistok zemlje.

- Najviše padavina nas očekuje u jugozapadnoj, južnoj i jugoistočnoj Srbiji. Biće pogođena cela ta donja polovina zemlje, a visinski ciklon se spušta sve južnije. U subotu će se spustiti u Severnu Makedoniju i Grčku - pojašnjava sagovornik.

Kako će se pljuskovi kretati po Srbiji

Prema njegovim prognozama, najviše padavina biće u popodnevnim časovima, tokom četvrtka. Kako se visinski ciklon bude premeštao, tako će biti i manje uslova za pljuskove u Srbiji.

Pljuskovi u četvrtak

Sutra će u Srbiji biti najviše padavina, iako će ceo severni deo Srbije ostati suv, uključujući i Beograd.

Padavine se očekuju već oko podneva, pa sve do večernjih časova.

Pljuskovi će prvo zahvatiti jugozapadni deo Srbije, te će pljuskova biti i u Užicu, Bajinoj Bašti, na Zlatiboru, Novom Pazaru, pa sve do Kosova i Metohije.

Najjače padavine zahvatiće područje oko Niša i Kruševca.

Pljuskova će biti i na jugoistoku - u Pirotu, Zaječaru, Boru, Vranju...

Najjači udar pljuskova oko 18 sati premestiće se na Kosovo i Metohiju.

Pljuskovi u petak

Već u petak, pljuskovi će u Srbiji biti razuđeniji. U popodnevnim časovima zahvatiće krajnji jugoistok, jugozapad i jug Srbije. Kiša će biti slabija.

Najjače padavine očekuju se na KiM i u okolini Pirota.

Padavine će se tokom popodneva premeštati iz smera istoka ka jugu, ali će i tokom dana slabiti.

Pljuskovi se u subotu "sele" u Grčku

U subotu će biti najmanje kiše.

Padavina će biti samo na krajnjem jugu Srbije, a tokom poslepodneva u potpunosti će se premestiti ka Severnoj Makedoniji i Grčkoj.

Upozorenje za turiste u Grčkoj

Kako navodi sagovornik, kako će se pljuskovi premeštati ka jugu, tako će biti više uslova za kišu u Grčkoj, gde boravi veliki broj naših turista.

- Visinski ciklon spustiće se u Grčku. Turisti treba da budu na oprezu. Tačno je da neće biti toliko jak, ali može da izazove pojavu pijavica, tako da neka se pripaze - poručio je Ristić.

Najobilnije padavine očekuju se u petak u poslepodnevnim satima i u subotu, kada će se i visinski ciklon najviše spustiti ka jugu, odnosno Grčkoj.

Kako dodaje, kiše u Grčkoj biće u omiljenim letovalištima Srba:

Solun
Halkidiki
Tasos
Atina
Peloponez

Tropski početak školske godine, pa pravo osveženje

Prva nedelja septembra donosi nam tropsko vreme. Nakon toga, temperatura će biti u postepenom padu, pa tek oko 7. septembra možemo da očekujemo osetno prijatnije vreme sa temperaturama ispod 30 stepeni.

- Imaćemo tropski početak školske godine. Od subote je stabilizacija i prestanak padavina, temperature će ići od 32 do 36 stepeni. Tek oko 7. septembra možemo da očekujemo da temperatura padne ispod 30 stepeni - pojašnjava Ristić.

(Blic)

BONUS VIDEO: MEDVED NA AUTO-PUTU: Pogledajte kako desetine vozača prati životinju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EVO KAKVA NAS ZIMA OČEKUJE: Stigla prva velika prognoza stručnjaka (MAPA)