BOLNA ISTINA: U Hrvatskoj nerasvetljena sudbina 1.495 Srba, od kojih 71 odsto civila

Novosti online

29. 08. 2024. u 14:34

DOKUMENTACIONO-INFORMATIVNI centar Veritas je, povodom Međunarodnog dana nestalih, 30. avgusta, ukazao da se među 8.619 do sada verifikovanih žrtava Srba sa područja Hrvatske i bivše Republike Srpske Krajine, uključujući i pripadnike JNA i dobrovoljce iz rata devedesetih, na današnji dan nalazi 1.495 lica čije sudbine još nisu rasvetljene, od kojih je 71 odsto civila.

БОЛНА ИСТИНА: У Хрватској нерасветљена судбина 1.495 Срба, од којих 71 одсто цивила

Foto: Arhiva Novosti

Prema pouzdanim izvorima sa područja bivše Jugoslavije iz ratova devedesetih više od 4.000 ekshumiranih posmrtnih ostataka još nije identifikovano (oko 3.000 u BiH, oko 900 u RH i oko 300 na Kosovu i Metohiji). Kada bi se svi ekshumirani i identifikovali, broj nestalih bi se skoro prepolovio.

Na sajtu Uprave za zatočene i nestale, koja deluje pri hrvatskom Ministarstvu za branitelje, navodi se da Republika Hrvatska još traga za 1.792 osobe nestale u “domovinskom ratu”, što uključuje i područje bivše Republike Srpske Krajine.

Hrvatska strana polazi od podataka navedenih u poslednjoj Knjizi nestalih na području Hrvatske, koju je MKCK objavio 2015. godine, u kojoj se na dan 1. maja 2015. nalazilo 2.138 nerasvetljenih sudbina na području Hrvatske.

U Bazi podataka aktivnih slučajeva osoba nestalih u sukobima na području bivše Jugoslavije, u trenutku objavljivanja (2022. god.) na područje Hrvatske i RSK odnosilo se oko 2.200 unosa, od čega ih se polovina podudarala sa “Veritasovom” evidencijom.

Na današnji dan, prema “Veritasovim” podacima, među 8.619 do sada verifikovanih žrtava Srba sa područja Hrvatske i bivše RSK, uključujući i pripadnike JNA i dobrovoljce, iz rata devedesetih, nalazi se 1.495 osoba čije sudbine još nisu rasvetljene, među kojima je 1.066  (71%) civila i 424 (28%) žene. Najviše ih je nestalo u poslednjoj ratnoj godini – 739  (49%), a zatim u prvoj – 600  (40%).

Međutim, više od trećine sa tog spiska ne nalazi se u pomenutoj Knjizi nestalih za područje Hrvatske, a više od četvrtine u pomenutoj Bazi podataka aktivnih slučajeva osoba nestalih u sukobima na području bivše Jugoslavije.

Počev od 2000. godine iz zajedničkih, masovnih i pojedinačnih grobnica, uključujući i ekshumacije u organizaciji samih porodica, ekshumirano je ukupno 1.696 posmrtnih ostataka Srba sa područja Hrvatske i bivše RSK, uključujući i one koji su sa njima živeli i ratovali na njihovoj strani, od čega je do sada identifikovano 1.347 posmrtnih ostataka, dok ih još 349 čeka na identifikaciju.

VERITAS trenutno raspolaže podacima za više desetina poznatih i potencijalnih mesta ukopa sa više od 200 posmrtnih ostataka na području Hrvatske, pokopanih uglavnom pod oznakom “nepoznat”, koji i dvadeset devet godina po prestanku rata, isključivo zbog opstrukcije hrvatske strane, čekaju na ekshumaciju.

Porodice nestalih osoba imaju pravo saznati istinu o sudbini svojih najmilijih, društvo ima pravnu i moralnu obavezu pomoći im u njihovom traganju. To je moguće samo uz aktivnu saradnju porodica nestalih sa nadležnim organizacijama i institucijama.

Međunarodni dan nestalih je prilika i da se javnost podseti na patnju i bol porodica nestalih, ali i poziv porodicama da izvrše i svoju obavezu – otvore zahtev za traženje i daju krv za DNK, bez čega nema uspešne potrage.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PRENOS, ŽREB ZA LIGU ŠAMPIONA: Au, šta sve čeka FK Crvena zvezda...