DETALJI PRAVILA ULASKA U EU: 7 eura za prijavu, otisak prstiju, fotografija i onda prelazak preko granice

Jovana Švedić

29. 08. 2024. u 17:01

OD 10. NOVEMBRA, za državljane oko 60 država uključujući i zemlje Zapadnog Balkana, na snazi su nova pravila za ulazak u Evropsku uniju, Švajcarsku, Novrvešku, Island i Lihtenštajn koje su članice Šengenskog sistema.

ДЕТАЉИ ПРАВИЛА УЛАСКА У ЕУ:  7 еура за пријаву, отисак прстију, фотографија и онда прелазак преко границе

Foto AP

Iako je prvobitno ovaj sistem ulaska i izlaska iz EU ustanovljen novembra 2017. godine, nakon više odlaganja, pravila stupaju na snagu 7 godina kasnije.

Idućeg leta nas očekuje implementacija drugog Evropskog sistema putnih informacija i autorizacije poznatije kao ETIAS.

Kako se popunjava formular?

ETIAS će zahtevati da pre putovanja državljani oko 60 zemalja preko interneta ili mobilne aplikacije popune poseban formular. 

Pri prvom ispunjavanju prijave putnik unosi lične podatke, e-mail i broj telefona, kao i pojedinosti o putnoj ispravi. 

Putnik će morati da unese i detalje o obrazovanju i trenutnom zaposlenju, pojedinosti o planiranom putovanju i boravku u zemlji Evropske unije, pojedinosti o bilo kakvih kaznenim presudama, prošlim putovanjima u ratne zone ili zone sukoba, kao i informacije da li je osoba bila proterana iz bilo koje zemlje. 

Od putnika se traži taksa od sedam evra koja se plaća platnom karticom, nalik bilo kojoj internet kupovini, a potrebni iznos novca mora biti preračunat u valuti vaše zemlje. 

Taksu neće plaćati mlađi od 18 i stariji od 70 godina, supružnici/registrovani partneri i deca državljana EU i zemalja Šengenskog sistema, kao ni deca supružnika/partnera koji dolaze izvan EU-a.

U slučaju porodičnog putovanja svaki član porodice će morati da aplicira pojedinačno jer "grupno" apliciranje nije opcija.

Pasoši u svim zemljama Zapadnog Balkana su biometrijski, u čipovima se nalaze otisci prstiju i fotografija, te su u potpunosti usklađeni sa uslovima koje je tražila EU kako bi zemlje Zapadnog Balkana dobile bezvizni režim.

Ono o čemu treba da se povede računa jeste da istek putnih isprava ne bude manji od tri meseca od datuma kada planirate da se vratite u svoju zemlju kao i da pasoš ne smete biti stariji od 10 godina.

Kako navode na zvaničnoj stranici sistema ETIAS, obrada bi trebalo da traje "nekoliko minuta", najkasnije četiri dana.

Od vas bi mogli da potraže dodatne informacije, potvrdu o rezervaciji hotela, potvrdu o zaposlenju ili drugi dokument za koji je rok dostave deset dana, nakon čeka će zahtev biti obrađen u roku od dve nedelje.

Takođe, putnik može biti pozvan na razgovor u ambasadu zemlje u koju planira da putuje i u tom slučaju zahtev bi trebao biti obrađen u roku 30 dana, stoga se savetuje putnicima da formular popune najmanje mesec pre kupovine karte ili rezervisanja smeštaja.

Ako se putniku odobri ulazak u EU, obaveštenje će dobiti mejlom i  dozvola će trajati tri godine ili do zamene putne isprave sa kojom ste aplicirali.

Kada je ETIAS plaćen i odobren za putovanje, možete putovati u bilo koju zemlju EU koliko god puta želite u periodu važenja dozvole ali ne znači da ćete moći da ostanete duže od 90 dana u periodu od šest meseci.

Ukoliko formular popunjava treće lice

Roditelji popunjavaju formular za svoju maloletnu decu koja su izuzeta od plaćanja takse od sedam evra. Svi mogu ovlastiti treće lice da apliciraju u njihovo ime ili u ime njihove maloletne dece. Sa posrednikom, na primer putničkom agencijom, mora se potpisati izjava o zastupanju za svaku osobu pojedinačno, a isto je i u slučaju da za neku osobu apliciraju prijatelj, komšija, ćerka ili sin.

Oni koji se odluče da apliciraju preko posrednika savetuje se da posebno provere da li su podaci u prijavi tačni pre slanja, jer se u slučaju bilo koje greške – na primer ukucavanje nule (0) umesto slova "O" - prijava može odbiti, ukinuti ili poništiti.

U slučaju da putnik uoči grešku, može da popuni novu aplikaciju ili zatražiti ispravak greške u staroj prijavi, a procedura obrade u tom slučaju traje do 30 dana. 

Ko ne aplicira za ETIAS

ETIAS formular neće morati popunjavati osobe koje imaju validnu vizu - studentsku, radnu ili slično - ili boravišnu dozvolu u nekoj zemlji EU-a.

Formular ne popunjavaju ni osobe koje žive uz granicu i poseduju pogranične propusnice uz čije propusnice prelaze da bi, na primer, obrađivali svoja polja s druge strane linije.

Članovi posada na brodovima i avionima za neke zemlje EU će trebati ETIAS formular, za druge neće, što bi trebali proveriti pre iskrcavanja. Izuzetak su i odlazak na lečenja u slučaju životne ugroženosti podnositelja ili srodnika, odlazak na sahranu člana porodice, obaveza pojavljivanja pred sudom ili neka "važna obaveza".

Predviđeni su izuzeci i za plaćanje takse. Ako, na primer, dete putuje u zemlju u kojoj živi njegov roditelj koji je državljanin EU ili članice Šengenskog sistema, neće morati da plati sedam evra, ali ako želi putovati u drugu zemlju, moraće da popuni novi ETIAS obrazac i da plati spomenuti iznos. Isto vredi i za supružnike ili registrovane partnere.

Za ETIAS dozvole ne moraju aplicirati nositelji diplomatskih ili posebnih pasoša čije zemlje imaju potpisane sporazume sa EU, zaposleni NATO-a, a aplicirati ne moraju ni osobe koje su u tranzitu preko nekog evropskog aerodroma.

Ne moraju aplicirati ni osobe sa dvojnim državljanstvom neke zemlje članice EU pod uslovom da putuju sa pasošem ili ličnom kartom te zemlje.

Ukoliko dođe do odbijenog ulaska

Osobama bez ETIAS autorizacije biće odbijen ulazak na granici. Ni dobijanje te potvrde ne znači da je putniku automatski odobren ulazak u zemlju EU-a. Svi putnici će se i dalje kontrolisati i granični policajac može da odbije ulazak osobe koja ne ispunjava uslove. Neki od uslova za ulazak su važeća putna isprava najmanje tri meseca od datuma planiranog povratka, da pasoš nije stariji od deset godina, da je boravak opravdan i da osoba ima dovoljno novca do planiranog povratka.

Uobičajen iznos je oko 100 evra po danu i zavisi od zemlje do zemlje članice EU. Neki od razloga za odbijanje ulaska su i pretnja za sigurnost ili zdravlje, ako je osoba predmet poternice neke države i slično što se utvrđuje proverom u bazama, lekarskim pregledom i slično. Ako je zahtev za ETIAS odobrenje putovanja odbijen, opozvan ili poništen, osoba će primiti e-poruku u kojoj će biti navedeni razlozi odbijanja i naziv tela koje je donelo odluku.

Postoji mogućnost žalbe, a e-mail će sadržati informacije kojoj zemlji ili zemljama se žaliti uz opis odgovarajućeg žalbenog postupka. Žalbe se rešavaju u skladu sa zakonima tih zemalja. Osoba kojoj je odbijena aplikacija može ponovno da traži ETIAS dozvolu. Ako neka osoba sama opozove vlastiti zahtev, ne može se naknadno predomisliti, već mora da popuniti novi formular. Taksa se ne vraća u slučaju odbijanja aplikacije.

(Mondo)

BONUS VIDEO:

MEDVED NA AUTOPUTU: Pogledajte kako desetine vozača prati životinju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RAČUNICA! Evo koliko bodova treba Crvena zvezda da osvoji da bi prošla u nokaut fazu nove UEFA Lige šampiona!