PALILI KRSTOVE KOD GRAČANICE: Hitno se oglasila Eparhija raško-prizrenska - "Ovo je akt bez presedana" (FOTO)

Novosti online

01. 09. 2024. u 13:33

EPARHIJA raško-prizrenska sa uznemirenjem je primila vest da je ovogodišnji Ulpiana festival u arheološkom parku drevnog rimskog grada Ulpiane pored Gračanice započeo neopaganskim performansom u kome su zapaljena tri velika krsta.

ПАЛИЛИ КРСТОВЕ КОД ГРАЧАНИЦЕ: Хитно се огласила Епархија рашко-призренска - Ово је акт без преседана (ФОТО)

Foto: Eparhija raško-prizrenska

- Ovaj nečastan akt bez presedana predstavlja duboku uvredu za sve hrišćane a posebno za naš narod u većinski srpskoj opštini Gračanica, gde se ovo arheološko nalazište nalazi. Paljenje krstova podseća nas na strašna vremena paganskih progona hrišćana, ali i sistematsko uništavanje srpskih pravoslavnih svetinja na Kosovu i Metohiji u našem vremenu. U naletu vandalskih napada kosovskih albanskih ekstremista uništeno je i spaljeno na desetine crkava na kojima su paljeni i rušeni krstovi. Krstovi su lomljeni i na mnogim hrišćanskim grobljima. Paljenje krstova u neposrednoj blizini manastira Gračanice predstavlja uvredu hrišćanske vere i direktnu pretnju.

Foto: Eparhija raško-prizrenska

 

Ovaj neukusan i krajnje vandalski čin nema nikakve veze sa nasleđem Justinijanove Ulpijane – Justiniane Sekunde u kojoj se mogu videti ostaci ranohrišćanske bazilike i krstionice, koji su podignuti upravo na mestu gde su mučenički stradali i raspeti Sv. Flor i Lavro hrišćanski prvomučenici na ovim prostorima.

Na većinski muslimanima naseljenim prostoru Kosova i Metohije ovakvo javno skrnavljenje najsvetijeg hrišćanskog simbola u ime jedne perverzne umetnosti samo pokazuje krajnju neodgovornost onih koji su organizovali ovaj događaj i stavlja pod znak pitanja njihovu sposobnost da se brinu o drevnoj hrišćanskoj baštini.

Nasleđe drevne Ulpijane vekovima nastavlja obližnji manastir Gračanica, svetski spomenik UNESKO, koji već 700 godina stoji nedaleko od drevne Ulpijane kao svedočanstvo hrišćanske vere. - stoji u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA GUBI ZATO ŠTO POBEĐUJE U KURSKU? Donbas pred padom, Rusi osvojili pet mesta samo u avgustu (MAPA)