SATELITI ILONA MASKA PONOVO IZNAD SRBIJE: Stručnjak najavio sve više užarenih lopti - prizor na nebu zbunio građane (VIDEO)

Novosti online

02. 09. 2024. u 08:24

SATELITI Elona Maska koji kruže oko planete sinoć su ponovo mogli da se vide golim okom iznad Srbije, kao što je slučaj bio i prošle sedmice.

САТЕЛИТИ ИЛОНА МАСКА ПОНОВО ИЗНАД СРБИЈЕ: Стручњак најавио све више ужарених лопти - призор на небу збунио грађане (ВИДЕО)

Foto: Printskrin Instagram/192.rs, Profimedia

Iz različitih delova Srbije mogla je da se vidi za mnoge fascinantna pojava, pa su se u neverici pitali o čemu je reč. Spekulacija je tada bilo mnogo, međutim, vrlo brzo je utvrđeno šta je to što je "užarilo" nebo.

Na osnovu praćenja, ustanovljeno da je objekat zapravo bio nefunkcionalni Starlink satelit Elona Maska. Teoretičari zavere iznova su iznosili svoje verzije stvarnosti, pa je tako bilo priče o vanzemaljcima, zaprašivanju, ali i izazivanju novih klimatskih katastrofa.

Starlink je, podsetimo, mreža koja je dizajnirana da omogući pristup internetu preko velikog broja mikrosatelita. Razvoj mreže je rapidan, a svako novo lansiranje rakete znači oko 60 satelita više u orbiti.

Miloš Gagić, predsednik astronomskog društva "Kosmos", rekao je nedavno da će ovakvih pojava biti češće iz dva razloga. Prvi je svemirski otpad koji postaje problem, a drugi je pojačana sunčeva aktivnost.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

- To veče pokrenuta je rasprava u grupi astronomskog magazina. Razmatrali smo da li je to mogao biti meteor koji je ušao pod oštrim uglom, ali previše sporo se kretao, pa smo odbacili tu mogućnost. Onda smo razmišljali šta bi to moglo da bude od svemirskog otpada. Pomislili smo na delove rakete koju su Kinezi lansirali pre nekoliko meseci, da bismo na kraju shvatili da je to satelit Starlinka - ispričao je Gagić za portal "Mojnovisad".

Dodaje i to da će scena od pre nekoliko večeri, kada je nebom proletela užarena lopta, postati sve češća pojava.

BONUS VIDEO:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA PARAOLIMPIJSKIM IGRAMA: Nebojši Đuriću oduzeta srebrna medalja!