STROŽE SANKCIJE ZA NAPAD NA NASTAVNIKE: Ministarka prosvete o reformama u školama - planirana i nova povećanja plata

Novosti online

02. 09. 2024. u 10:18

U VIŠE od 1700 osnovnih i srednjih škola ući će oko 538.000 osnovaca i oko 240.000 srednjoškolaca. Prema podacima Ministarstva prosvete, u ovoj školskoj godini prvi put će u klupe sesti oko 64.000 prvaka. O novoj školskoj godini, povećanju plata za nastavnike, ali i o njihovoj bezbednosti govorila je ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović.

СТРОЖЕ САНКЦИЈЕ ЗА НАПАД НА НАСТАВНИКЕ: Министарка просвете о реформама у школама - планирана и нова повећања плата

Foto: Pritnskrin/BN

Slavica Đukić Dejanović poželela je đacima i nastavnicima srećan početak nove školske godine i kao jedan od primarnih ciljeva ističe njihovu bezbednost.

- Ova školska godina će zaista biti posvećena vrlo konkretnim pitanjima rešavanja bezbednosti zaposlenih. Nastavnici zaposleni u prosvetnim ustanovama imaće isti status kao advokati. Sankcije za eventualne agresivne, neprimerene postupke prema zaposlenima u obrazovanju biće znatno strože nego što je to za svakog od nas - rekla je Đukić Dejanović za RTS.

Kao i u većini prethodnih godina, nastavnici su i za ovu najavili neki oblik štrajka nezadovoljni svojim statusom i primanjima.

- Mi smo u 2023. godini napravili jedan protokol sa reprezentativnim sindikatima prosvete i najveći broj sadržaja tog protokola je realizovan. On se ogledao u tome da razredne starešine nemaju samo četiri odsto veće plate i primanja nego oni koji to nisu, sedam odsto je sada - podsetila je ministarka prosvete. 

Najavljena su i značajna povećanja plate.

Foto D. Milovanović

- Od januara 2023. do januara 2024. godine prmanja su povećana za 31 odsto. Sada na te povećane plate planira se da povećanje za prosvetne radnike bude za 50 odsto veće nego za povećanje u bilo kojoj drugoj oblasti. Težimo ka tome da kada početnik počne da radi u obrazovnoj ustanovi, treba da ima platu kakva je prosečna u ostalim resorima - istakla je Đukić Dejanović.

Reforme za brojnost učenika i ocenu iz vladanja

Reforme u prosveti ogledaju se u ograničavanju broja učenika za prvi razred.

- U prvim razredima broj učenika ne treba da pređe 28, to daje mogućnost boljeg kvaliteta rada. Individualni pristup detetu je moguć kada je manji broj dece - rekla je Đukić Dejanović.

Novitet je i da će ocena iz vladanja ući u konačan zbir za uspeh.

- Svi treba da skrenemo pažnju na ocenu iz vladanja, psiholozi, pedagozi, učitelji, razredni starešina i roditelji kako da dete popravi nešto što u njegovom ponašanju nije adekvatno. Što pre popraviti ocenu vladanja, to znači da smo timski uspeli da damo podršku detetu - naglasila je ministarka pravde.

Roditelji često od dece imaju prevelika očekivanja, koja se ogledaju i u uspehu u školi. Ocena ispod petice vrednuje se kao neuspeh.

- Želja da dete ima petice je najčešće neka neostvarena želja ili frustracija roditelja. Detetu treba dati mogućnost da napreduje, da se takmiči samo sa sobom i da iz dana u dan, iz nedelje u nedelju pokazuje jedan progres. To je petica. Deci treba da šaljemo poruku da zavole ono što rade. Njihov posao je učenje - naglasila je Đukić Dejanović.

Početkom nove školske godine učenici prvog i drugog razreda imaće i čitanku. Ministarka prosvete navodi da će imati dosta slikovnih poruka iz oblasti istorije i književnosti.

BONUS VIDEO:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POTESNA ISPOVEST: Savo je otkrio da ima maligni melanom, a spasila ga je samo jedna stvar (VIDEO)