SAVA CENTAR I SADA ISPRED SVOG VREMENA: Kompanija Delta Holding u rekonstrukciju uložila 120 miliona evra

M. Spasenov

02. 09. 2024. u 16:00

NAJVEĆA koncertna, kongresna, pozorišna i bioskopska sala u ovom delu Evrope - čuvena Plava dvorana u Sava Centru na Novom Beogradu, svečano će večeras otvoriti vrata. Obnovom ove hale, koja je zadržala svoj identitet i plavi duh, završena je trogodišnja rekonstrukcija jednog od najznačajnijih poslovnih i kulturnih centara koji će i sada, baš kao i u vreme kada je bio otvoren pre 47 godina, biti ispred svog vremena.

САВА ЦЕНТАР И САДА ИСПРЕД СВОГ ВРЕМЕНА: Компанија Delta Holding у реконструкцију уложила 120 милиона евра

Foto: D. Milovanović

Kompanija Delta Holding u kompletno renoviranje Sava Centra uložila je 120 miliona evra, od kojih čak 40 u rekonstrukciju Plave dvorane. Umesto dosadašnjih 3.672 sedišta, nova sala, koja je bila mesto održavanja Festa, Bemusa, Bitefa... i najvećih kulturnih i kongresnih događaja, sada ima 4.050 plavih fotelja, uključujući VIP lože.

- Plava dvorana je kruna našeg trogodišnjeg rada. Sačuvali smo njen prepoznatljiv kolorit i naziv kao omaž svim lepim trenucima i emocijama koje smo zajedno doživeli na ovom mestu. Povećali smo kapacitet dvorane za 10 odsto, odnosno za 400 mesta, i sada dvorana ima 4.050 mesta. Tehnološki smo opremili dvoranu da odgovara svetskim standardima kongresne, kulturne i umetničke scene - izjavila je Angelina Nekić, potpredsednica Delta Holding i generalni direktor Delta Real Estate.

Foto: D. Milovanović

 

Obnova Plave dvorane nije samo vizuelno unapređenje, već predstavlja veliki tehnološki iskorak. Novi sistemi osvetljenja i akustike, ugrađeni su u saradnji sa vodećim svetskim kompanijama, pružaju jedinstveno audio-vizuelno iskustvo, čineći Sava Centar jednim od najmodernijih kongresnih prostora u regionu.

U tri projekta 850 miliona evra

KOMPANIJA Delta Holding, nakon potpune obnove Sava Centra, nastavlja sa snažnim investicionim ciklusom, planirajući dodatne investicije u vrednosti od preko 850 miliona evra u nove ril istejt projekte u Beogradu i Novom Sadu. U naredne tri godine, u planu je izgradnja luksuznog kompleksa Delta District u Bloku 20, Delta Land na Bulevaru despota Stefana i Delta Iron u Novom Sadu.

- Rekonstrukcijom smo dobili i najveću bioskopsku dvoranu u ovom delu Evrope, opremljenu najmodernijim 3D platnom u regionu. Oko dvorane su kreirani novi prostori poput Amfiteatar sale i Atrijuma, zimske bašte sa zelenim zidovima i skoro 5.000 biljaka. Sava Centar je sada pametna zgrada, koja ne samo da efikasno troši energiju, već je i proizvodi - dodala je Angelina Nekić.

Prema njenim rečima, Sava Centar je sada energetski efikasan objekat koji sa 900 solarnih panela proizvodi energiju za svoje potrebe. Izgradnjom atrijuma i zelene bašte u kojoj na zidu raste 5.000 biljaka koje su stigle iz Holandije, kako je rekla Nekićeva, ovaj centar postaje primer zelene gradnje.

Foto: D. Milovanović

 

Plava dvorana Sava Centra sada može da ugosti produkciono najkompleksnije muzičko-scenske događaje, a već unapređena akustika podržana je posebnim audio-sistemima za filmske projekcije, koncerte i kongresna dešavanja. U dvorani je postavljeno koncertno ozvučenje poslednje generacije francuskog brenda L-Acoustics, koji se nalazi na vrhu tehničkih zahteva svetskih zvezda.

Podrška uz "Ekspo" i aerodrom

OBNOVLjENI Sava Centar, zajedno sa proširenjem aerodroma i novim "Er Srbija" letovima, u susret svetskoj izložbi "Ekspo 2027", doneće velike benefite celom gradu i Srbiji. Sa ovim infrastrukturnim poboljšanjima, Beograd se pozicionira kao globalna destinacija za organizaciju događaja na najvišem svetskom nivou - istakla je direktorka Sava Centra.

Govoreći o budućnosti kongresnog turizma i kulture u obnovljenoj Plavoj dvorani, Kristina Milinčić, generalna direktorka Sava Centra, istakla je da je od trenutka kada je najavljeno otvaranja ove hale interesovanje ogromno i da je bukirano 50 događaja.

- Od toga čak 30 događaja rezervisano je do kraja godine - rekla je Milinčićeva. - Među njima su koncerti Kraljevske filharmonije iz Londona, nastup Hosea Karerasa i povratak Boljšoj baleta u Beograd, nakon više od 40 godina, kao i brojni domaći izvođači po kojima je Sava Centar poznat. Od otvaranja, Sava Centar je ugostio 55.000 posetilaca, od kojih su više od polovine strani delegati, a sa otvaranjem Plave dvorane očekuje se da se taj broj utrostruči do kraja godine. Sava Centar je središte kongresnog turizma Beograda i Srbije. Tek sada, nakon obnove i proširenja kapaciteta, sa povećanjem broja sala sa 16 na 46, i obnovljenom Plavom dvoranom, spremni smo za velike međunarodne skupove u našem glavnom gradu. Već na proleće sledeće godine Sava Centar će ugostiti međunarodni kongres kardiologa, sa preko 7.000 učesnika, što je najveći događaj ove vrste u istoriji Beograda.

(M-50)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EVO KADA NAS KONAČNO ČEKA ZAHLAĐENJE: Meteorolog Ristić za Novosti dao prognozu, ovakav septembar se ne pamti