DOLAZI NAPOKON ZAHLAĐENJE: Evo kad možemo da očekujemo padavine u septembru

Jovana Švedić

03. 09. 2024. u 21:19

NAKON više toplotnih iscrpljujućih talasa i iznadprosečnih temperature vazduha u Srbiji, meteorolozi su najavili da će krajem prve nedelje u septembru i u toku druge nedelje doći do promene koja donosi zahlađenje i padavine.

ДОЛАЗИ НАПОКОН ЗАХЛАЂЕЊЕ: Ево кад можемо да очекујемо падавине у септембру

FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Meteorolog Slobodan Sovilj, načelnik Nacionalnog centra za hidrometeorološki sistem, rane najave i upozorenja u Republičkom hidrometeorološkom zavodu (RHMZ) kaže za "Blic" da će u prvoj dekadi septembra preovlađivati suvo vreme sa sunčanim intervalima i sa temperaturama znatno iznad normale.

- Najviše vrednosti do 6. septembra biće od 31 do 36 stepeni, usled čega će na snazi biti “žuti” i “narandžasti” meteoalarm, a potom se očekuje manji pad temperatura, ali će i dalje biti toplo, od 26 do 32 stepeni Celzijusa. Od 5. do 10. septembra uz lokalni razvoj oblačnosti biće uslova i za kratkotrajne pljuskove praćene grmljavinom – kaže meteorolog Slobodan Sovilj.

U drugoj dekadi septembra očekuje se češći uticaj ciklona, koji će se generisati u zapadnom Sredozemlju i koji će obilne padavine uslovljavati pre svega na obalama Jadrana, kao i na zapadu regiona (Slovenija, Hrvatska, BiH), dok će u centralnim i istočnim krajevima Balkanskog poluostrva, uključujući i područje Srbije, količina padavina biti manja uz uslove za pojačan jugoistočni vetar u košavskom području.

- Tokom septembra se prognozira i oko 20 letnjih dana u nižim predelima sa temperaturom iznad 25 stepeni Celzijusa. Prosečne vrednosti maksimalne temperature biće od 25 do 27 stepeni Celzijusa, što predstavlja odstupanje od +2 stepena u odnosu na referentni period 1991 - 2020. godina – kaže Sovilj.

Promenljivo vreme, kažu u RHMZ, očekuje se i u trećoj dekadi meseca, a zahvaljujući prolaznim naoblačenjima sa padavinama, u nižim predelima je ukupno prognozirano od 45 do 70 mm kiše za mesec dana, a na planinama lokalno i do 100 mm.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u septembru biće viša za 1 do 2 stepena u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i okolini srednja maksimalna temperatura biće oko 24.9 stepeni.

(Blic)

BONUS VIDEO:

NAJDUŽI STAKLENI TOBOGAN NA SVETU: Pogledajte kako izgleda spuštanje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RODŽER FEDERER GRMI NA ATP ZBOG JANIKA SINERA! Ovaj skandal mora da se ispita!