I JAVNOST "PRETRESA" KANDIDATE ZA SANU: Akademija na uvid stavlja referate o ličnostima koje će birati Skupština početkom novembra

Lj. Begenišić

04. 09. 2024. u 13:52

SRPSKA akademija nauka i umetnosti stavila je na uvid referate o kandidatima za članstvo u SANU kojih ima 33, a o kojima će konačnu reč dati izborna skupština početkom novembra.

И ЈАВНОСТ  ПРЕТРЕСА  КАНДИДАТЕ  ЗА САНУ: Академија на увид ставља реферате о личностима које ће бирати Скупштина почетком новембра

Foto Z. Jovanović

Izborna građa može da se pogleda svakog radnog dana u prostorijama Biblioteke SANU do 17. septembra, a ustanove, udruženja i pojedinci mogu podneti Predsedništvu SANU prigovore na referate za izbor kandidata i na mišljenje odeljenja SANU. Prigovori se podnose u pisanoj formi Predsedništvu akademije u periodu od 18. do 25. septembra poštom ili preko pisarnice SANU.

Ovo je, inače, deo uobičajene procedure tokom izbornog procesa u Akademiji koji je počeo pre godnu dana, a tokom koga je "pretereseno" mnogo predloga za buduće akademike. Ipak, svih osam odeljenja izglasala su ukupno 33 kandidata koji su dobili dvotrećinsku većinu akademika.

Najmalobrojniji u regionu

RUKOVODSTVO SANU u više navrata upozoravalo je da je naša Akademija jedna od najmaloborojnih u regionu, pa se nadaju da će predstojeći izbori to promeniti. Odeljenja, inače, mogu imati najaviše 25 članova, ali većina nije ni blizu tog broja. Najmalobrojnije je Odeljenje društvenih nauka koje ima osam članova, a najviše ima lekara, pa tako Odeljenje medicinkih nauka ima 24 člana

Među 33 predložena kandidata je čak 13 žena, a među njima su dve sa odeljenja umetnosti, književnica Vida Ognjenović i kompozitorka Aleksandra Vrebalov, a osim njih dve, kandidati umetnici su reditelj Želimir Žilnik i arhitekta Dejan Miljković.

Kada je reč o odeljenju za jezik i književnost, zanimljivo je da su prošle tri dame, dok niko od predstavnika jačeg pola nije dobio potrebnu podršku kolega akademika. Tako će se na skupštini u novembru glasati o književnici Mileni Marković koju su, inače, predložili akademici Matija Bećković, Ljubomir Simović i Dušan Kovačević. Osim nje, prošle su i teoretičarka književnosti Gorana Raičević, i lingvista Marta Bjeletić.

Na odeljenju društvenih nauka, koje je trenutno najmalobrojnije i ima svega osam čalnova, podršku je dobilo njih petoro - sociolog Slobodan Antonić, ekonomista Milojko Arsić, folozof Boris Milosavljević, demograf Mirjana Rašević i psiholog Snežana Smederevac. Ovo odeljenje, inače, predložilo je čak 33 ličnosti, ali je petoro dobilo od akademika dotrećinsku većinu.

Na Odeljenju medicinskih nauka, koje je trenutno i najbrojnije, prošli su profesori doktori Lazar Davidović, Branko Beleslin, Gordana Kocić i Milan Nedeljković.

Na Odeljenju istorijskih nauka najviše glasova dobio je Petar Krestić, sin akademika Vasilija Krestića, i uz njega dalje idu Vesna Bikić, Igor Borozan, Aleksandar Rastović, Bojana Krsmanović i Ivan Jordović.

Na Odeljenju matematike, fizike i geonauka prošli su Mirjana Ivanović, Magdalena Đorđević, Antun Balaž, Stevo Stević, Veljko Milutinović i Dejan Prelević.

Odeljenje tehničkih nauka podržalo je četvoro kandidata - Vesnu Mišković Stanković, Branka Kolundžiju, Branka Matovića i Miroslava Dramićanina.

Izborna skupština na kojoj će akademci odlučivati ko će od ove 33 ličnosti ući u akademiju održaće se 7. novembra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZA MENE JE ĐOKOVIĆ RIVAL: Tenisko čudo iz Srbije šokiralo javnost