PREVENTIVNI ZDRAVSTVENI PREGLEDI U NEDELJU U SVIM DOMOVIMA ZDRAVLJA I BOLNICAMA Lončar: Redukcija lista čekanja prioritet

Novosti online

05. 09. 2024. u 13:42

MINISTAR zdravlja u Vladi Republike Srbije dr Zlatibor Lončar razgovarao je danas sa rukovodiocima svih zdravstvenih ustanova u našoj zemlji u cilju adekvatne pripreme za uspešnu realizaciju nastavka akcije preventivnih zdravstvenih pregleda, koji će biti organizovani u nedelju, 8. septembra, od 8 do 17 časova, u svim zdravstvenim ustanovama u našoj zemlji.

ПРЕВЕНТИВНИ ЗДРАВСТВЕНИ ПРЕГЛЕДИ У НЕДЕЉУ У СВИМ ДОМОВИМА ЗДРАВЉА И БОЛНИЦАМА Лончар: Редукција листа чекања приоритет

Foto: Ministarstvo zdravlja

Tom prilikom, svi građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, biće u prilici da besplatno obave pregled pluća, i urade tumor markere CEA (CEA), CA19-9 (CA19-9) i AFP (Alpha Fetoprotein). Građani će i ovoga puta moći da bez zakazivanja izmere krvni pritisak i provere nivo šećera u krvi, urade EKG i ultrazvučni pregled abdomena kao i kompletnu krvnu sliku u laboratorijama. Pored toga, i ove nedelje, zbog velikog interesovanja roditelja, biće organizovani i sistematski pregledi dece predškolskog i školskog uzrasta, u cilju što ranije dijagnostike svih eventualnih nepravilnosti u rastu i razvoju najmlađih, i blagovremene korekcije istih.

Pored toga, ministar Lončar je direktorima kliničko-bolničkih centara, bolnica i domova zdravlja u našoj zemlji, izdao jasne instrukcije i zadatke u cilju promptnog i efikasnog smanjenja lista čekanja u našim zdravstvenim ustanovama.

Značaj akcije preventivnih besplatnih pregleda, koje je u cilju rane detekcije i pravovremene dijagnostike bolesti pokrenulo Ministarstvo zdravlja, pored činjenice da je do sada, za samo četiri dana akcije, više od 115.000 građana obavilo preventivni pregled, posebno ističe činjenica da su kod blizu 10% od pregledanih pacijenata, bez ikakvih simptoma, otkrivena različita oboljenja (mladeži suspektni na karcinom, promene na plućima suspektne na karcinom, aneurizme, dijabetes, kardiološki problemi i sl.), kod kojih je uspešnost izlečenja u direktnoj vezi sa ranim otkrivanjem bolesti.

Lista zdravstvenih ustanova koje učestvuju u akciji, sa detaljnom vrstom pregleda koji će biti obavljani u svakoj ustanovi, biće istaknuta na zvaničnoj internet stranici Ministarstva zdravlja http://www.zdravlje.gov.rs.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE MOGUĆE? Nećete verovati šta je Ju-Es open odlučio