DOBRA VEST ZA GRAĐANE SRBIJE: Neće biti poskupljenja struje ove godine

Tanjug

05. 09. 2024. u 14:01

GENERALNI direktor Elektroprivrede Srbije (EPS) Dušan Živković izjavio je danas da će cene struje u Srbiji sigurno ostati na istom nivou do kraja godine.

ДОБРА ВЕСТ ЗА ГРАЂАНЕ СРБИЈЕ: Неће бити поскупљења струје ове године

Foto AP

On je napomenuo da Srbija ima najniže cene struje u Evropi, ali i da tokom ovog leta imamo istorijski najveću potrošnju struje.

- Istorijski najveća potrošnja tokom leta, jedan dan je bio i sa 108 gigavat sati dnevno, prosečne temperature su najviše otkako se meri električna energija, tako da negde naša potrošnja je podmirena, što iz sopstvene proizvodnje, što i iz obezbeđivanja električne energije na tržištu - rekao je Živković za RTS, a saopštio EPS.

Naglasio je da su otvaranje tržišta i nova situacija na tržištu električne energije nametnuli nova pravila i da je EPS zbog toga usvojio nove metodologije za komercijalne kupce.

- Cilj tih metodologija je dalje unapređenje odnosa sa privredom, više mogućnosti i veća fleksibilnost za ugovaranje cena električne energije. To će omogućiti da privreda bolje planira i optimizuje svoju potrošnju naspram cena na tržištu i da efikasnije koristi energiju. Novine su kvartalno usaglašavanje i to da će berzanske cene dominantno uticati na ugovore sa komercijalnim kupcima - rekao je on.

Dodao je da velike fluktuacije koje se dešavaju neće biti na štetu ni EPS-a, ni potrošača.

- Planirano nabavljamo električnu energiju i u toku su remonti elektrana, a jedan od ključnih projekata je revitalizacija reverzibilne hidroelektrane (RHE) „Bajina Bašta“, dragulja srpske elektroprivrede. Posle sedam meseci radova, ova RHE proizvodiće električnu energiju još 40 godina. Reverzbilna HE „Bajina Bašta“ ima snagu od 600 megavata, što je značajan udeo u portfoliju i očekuje se da bude na mreži krajem novembra ili početkom decembra. Bićemo spremni za zimu - naglasio je Živković.

Naveo je i da je ovo leto sušno i da je hidrologija niža od prosečne, ali da su HE dobro radile.

Proizvodnja uglja se stabilizovala, deponije su na visokom nivou od 1,6 miliona tona, a u akumulacijama je 450 GWh.

- Letos kada se desio „blackout“ u regionu, EPS je pokazao da ima svoju energetsku stabilnost i da planira dobro. Radimo i planiramo da zimu dočekamo sa punim deponijama i akumulacijama, mada je teško prognozirati dotok vode - rekao je on.

Dodao je da je prva faza probnog rada novog bloka B3 u Kostolcu završena, da se pripremaju aktivnosti za garancijska ispitivanja i u naredne dve nedelje trebalo bi se pripremiti za narednu fazu i preuzimanje ovog bloka.

BONUS VIDEO:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PUTIN OTKRIO KO JE RUSIMA FAVORIT NA AMERIČKIM IZBORIMA: Ako se tako zarazno smeje...