NOVČANA POMOĆ DOK NE STIGNE PENZIJA: Posle pisanja "Novosti", Centar za socijalni rad u Kovačici podržaće majku dece sa smetnjama u razvoju

V. Crnjanski Spasojević, Z. Rajić

06. 09. 2024. u 06:15

SAMOHRANA majka Dragana Mitić iz Debeljače, u južnobanatskoj opštini Kovačica, koja živi sa dvoje dece sa razvojnim teškoćama, obaveštena je juče da je Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova odbio zahtev njenog sina Luke (19) za dobijanje tuđe nege i pomoći.

НОВЧАНА ПОМОЋ ДОК НЕ СТИГНЕ ПЕНЗИЈА: После писања Новости, Центар за социјални рад у Ковачици подржаће мајку деце са сметњама у развоју

foto Privatna arhiva

"Novosti" su juče skrenule pažnju na to da će ova tročlana porodica od idućeg meseca ostati i bez porodične penzije i bez dečjeg dodatka za ćerku Anu (18).

Oba primanja se ukidaju pošto je Ana ove godine, kao i brat prethodne, završila srednju specijalnu školu u Pančevu. To bi značilo da više i doslovno ne bi imali od čega da žive! Međutim, posle teksta objavljenog u našem listu, iz Centra u Kovačici stigao nam je zvanični odgovor direktorke Dušanke Petrak - da će ovaj Centar ipak obezbediti novčanu pomoć porodici kako nijednog meseca ne bi ostala bez primanja, sve dok Dragana ne navrši 53 godine i stekne zakonsko pravo da, umesto dece, bude nosilac porodične penzije.

Inače, odbijenica koju su juče dobili druga je u nizu, pošto je prethodno i prvostepeni organ veštačenja republičkog Fonda PIO - Filijale u Pančevu doneo isto rešenje, navodeći da je Luka "lice kojem za zadovoljavanje osnovnih životnih potreba pomoć i nega drugog lica nije potrebna".

Centar Kovačica Foto: Printskrin

Nenad Vakaresko, pravnik u Centru za socijalni rad u Kovačici, rekao je juče za "Novosti" kako veruje da će u novom žalbenom postupku Pokrajinski sekretarijat odobriti tuđu negu i pomoć za Luku:

- Čim najnovija odbijenica bude uručena majci, odmah ćemo uputiti žalbu da budu preispitani nalazi prvostepenog organa i nadamo se pozitivnom ishodu.

HILjADARKA ZA KROMPIR I LUK

KOLIKO Mitići teško žive svedoči to što se Dragana juče obradovala jer je preko fejsbuk-grupe, koja apeluje da joj se pomogne, dobila 1.000 dinara, pa je mogla, kako kaže, da kupi malo krompira i luka. Svi koji žele da olakšaju život ove požrtvovane majke i njene dece mogu uplatiti novčani prilog na žiro-račun Dragane Mitić kod Banke Inteza: 160-5800100896596-52.

S obzirom na to da u septembru primaju poslednju penziju i da ostaju bez izvora prihoda, Mitići stiču pravo da već u oktobru podnesu zahtev za novčanu pomoć. U dopisu direktorke Petrak stoji da je ova porodica na njihovoj evidenciji od 2011. godine kao korisnici prava na novčanu socijalnu pomoć i jednokratnu novčanu pomoć.

- U januaru, kada Draga navrši 53 godine života, ona stiče pravo da ostvari porodičnu penziju kao supruga preminulog Svete, a dok ne ostvari to pravo, moći će da primaju novčanu socijalnu pomoć - navodi Petrak. - Centar je inicirao i kod "Tamare u akciji" da im se renovira kuća i nadamo se da će im se u neko buduće vreme i na taj način poboljšati kvalitet života.

Foto: Printskrin

Direktorka Dušanka Petrak

U Centru još navode da su Mitići socijalnu pomoć dobijali od 2011. do 2016, kada su ostvarili pravo na porodičnu penziju nakon smrti oca. Svake godine su, osim toga, ostvarivali i pravo na jednokratnu pomoć, pa su 2013. dobili ukupno 34.000 dinara, naredne godine 20.000, godine 2015. dva puta po 15.000 dinara. U 2016. priznato im je pravo na jednokratnu pomoć od 36.000 i 15.000 dinara, u 2017. na pomoć od ukupno 35.000, naredne godine ukupno 27.000 dinara, a u 2019. godini 15.000. Godine 2020. dobili su zimsku garderobu za decu u vrednosti od 47.000, a u 2021. pomoć od 25.000.

ZANEMARILI IZVEŠTAJE

DUGA je to priča oko odbijanja tuđe nege i pomoći za decu sa problemima u razvoju, koja su završila specijalnu školu. Medicinski nalazi, koje prvostepeni organ veštačenja nije uzeo u obzir, nedvosmisleno pokazuju da ni Ana nije sposobna da se brine o sebi i da njeno stanje zahteva stalni nadzor - kaže Marica Rajić iz udruženja koje pruža savete iz oblasti PIO osiguranja i socijalne i zdravstvene zaštite, a koje je uputilo žalbu Pokrajinskoj filijali Fonda PIO.

"Inicijativa za socijalna i ekonomska prava - A11" iz Beograda, koja je sastavila žalbu Pokrajinskom sekretarijatu zbog odbijanja pomoći za Luku, ističe da u svim izveštajima specijalista piše da je on "nefunkcionalan za samostalne aktivnosti" i da "ima indikacija da ostvari sva prava iz socijalne zaštite".

- Centar je u okviru svojih ovlašćenja i mogućnosti pomagao porodici ne samo finansijski, već im je pružao i podršku u rešavanju situacija vezanih za školovanje dece. Dragana je u školskoj 2021/22. godini angažovana kao lični pratilac za decu koja su putovala u specijalnu školu "Mara Mandić" u Pančevu zajedno sa njenom decom, i za to je primala novčanu naknadu - navodi se u dopisu direktorke Petrak.

Dragana će 53 godine napuniti 7. januara, uz nadu da će Božić uneti radost u oronulu kuću ove siromašne porodice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PUTIN OTKRIO KO JE RUSIMA FAVORIT NA AMERIČKIM IZBORIMA: Ako se tako zarazno smeje...