Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i Zadužbina Miodraga Kostića potpisali sporazum o saradnji

Promo

06. 09. 2024. u 12:00

Sporazum će doprineti ostvarivanju zajedničkih interesa u oblasti promocije nauke, podrške mladim talentima i podsticanju preduzetništva

Министарство науке, технолошког развоја и иновација и Задужбина Миодрага Костића потписали споразум о сарадњи

Foto: Jakov Simović

Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije i Zadužbina Miodraga Kostića potpisali su Sporazum o saradnji koji podrazumeva zajedničke aktivnosti na promociji naučno-tehnoloških dostignuća i naučnoistraživačkih organizacija. Sporazum će omogućiti predstavljanje inovacione delatnosti kroz izložbeni prostor Show Lab-a koji će se nalaziti u Palati nauke, a posebna pažnja biće posvećena i projektu BIO4 kampus.

„Zadužbina Miodraga Kostića je odvojila energiju, snagu i ideju da Beograd dobije Palatu nauke, mesto gde će nauka pričati građanima. Danas smo potpisali sporazum o mnogo dubljoj saradnji. Palata nauke će sa jedne strane poslužiti našim naučnoistraživačkim organizacijama da organizuju konferencije, radionice i da komuniciraju nauku, a sa druge strane, mi, kao ministarstvo, moći ćemo da prikazujemo naše velike projekte i projekte za budućnost, kao što je BIO4 kampus”, izjavila je dr Jelena Begović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija u Vladi Republike Srbije.

„Sporazum o saradnji koji smo potpisali je od izuzetne važnosti, jer će doprineti promociji i popularizaciji nauke. Kroz sve zajedničke aktivnosti, Zadužbina Miodraga Kostića, buduća Palata nauke, i Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija pružiće podršku mladim talentima da rastu i razvijaju se, ali i da svojim idejama dođu do novih otkrića koja će možda promeniti svet kakav danas poznajemo. Pametni gradovi, mašinsko učenje, internet stvari, robotika, virtuelna stvarnost postali su deo naše svakodnevice zahvaljujući naučnim istraživanjima i naprednoj tehnologiji. Verujem da ćemo ovom saradnjom inspirisati mlade ljude da u svemu što rade koriste dostignuća savremene nauke, nezavisno od toga da li će i sami postati istraživači”, rekao je Nemanja Đorđević, upravitelj Zadužbine Miodraga Kostića.

Zadužbina Miodraga Kostića, Palata nauke, svoja vrata za sve posetioce otvoriće krajem godine u velelepnom zdanju na uglu ulica Kralja Milana i Kneza Miloša, u centru Beograda. Ovim kapitalnim filantropskim darivanjem od 25 miliona evra, Miodrag Kostić želi da ostavi trajnu vrednost narodima sa ovih prostora, pružajući mogućnost naučnicima i istraživačima da karijere razvijaju u svojoj zemlji. Pored više od 30 interaktivnih eksponata i planetarijuma, u Zadužbini Miodraga Kostića nalaziće se i 19 istraživačkih centara kojima će rukovoditi profesori Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Sporazum o saradnji koji je potpisan sa Ministarstvom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija predviđa i realizaciju konferencija i predavanja u prostorijama Palate nauke, saradnju sa Centrom za promociju nauke i podsticanje istraživanja i inovacija u Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ONA JE SESTRA BORE ČORBE: Reč je o našoj poznatoj pevačici koja je bila sa njim u najtežim trenucima (FOTO)