EK POTPISALA KONVENCIJU O VEŠTAČKOJ INTELIGENCIJI: Međunarodni sporazum treba da osigura poštovanje demokratije i ljudskih prava

V.C.

06. 09. 2024. u 15:38

EVROPSKA komisija je potpisala Okvirnu konvenciju Saveta Evrope o veštačkoj inteligenciji, koja je 5. septembra zvanično otvorena za potpisivanje na konferenciji u Vilnjusu. To je prvi pravno obavezujući međunarodni sporazum čiji je cilj da se osigura da sistemi veštačke inteligencije poštuju ljudska prava, demokratiju i vladavinu prava.

ЕК ПОТПИСАЛА КОНВЕНЦИЈУ О ВЕШТАЧКОЈ ИНТЕЛИГЕНЦИЈИ: Међународни споразум треба да осигура поштовање демократије и људских права

Foto Shutterstock

Kako je objavio UNS, Konvencija je potpuno kompatibilna sa Zakonom EU o veštačkoj inteligenciji, koji se stupio na snagu 1. avgusta.

U narednom periodu Evropska komisija će pripremiti predlog odluke Saveta EU za zaključivanje Konvencije, a saglasnost treba da da i Evropski paralment. Konvenciju su zasad potpisali SAD, Velika Britanija, Izrael, Andora, Gruzija, Island, Norveška, Moldavija i San Marino, saopštio je Savet Evrope.

SE je obavestio javnost i da sporazum obezbeđuje pravni okvir koji pokriva ceo životni ciklus sistema veštačke inteligencije, promoviše napredak i inovacije, dok istovremeno upravlja potencijalnim rizicima za ljudska prava, demokratiju i vladavinu prava.

Okvirnu konvenciju usvojio je Komitet ministara SE 17. maja, a o sporazumu je pregovaralo 46 država članica Saveta Evrope, EU i 11 država koje nisu članice. Predstavnici privatnog sektora, civilnog društva i akademske zajednice biali su osmatrači.

Sporazum će stupiti na snagu tri meseca pošto ga ratifikuje pet potpisnica, uključujući najmanje tri zemlje članice Saveta Evrope.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE MOGUĆE? Nećete verovati šta je Ju-Es open odlučio