SLOVENI SU ZA EVROPU I DALJE "CRNCI": Balkan već dva veka laboratorija identitetskog, religijskog i nacionalnog inženjeringa

Boris Subašić

08. 09. 2024. u 07:00

RATOVI na prostoru bivše Jugoslavije i aktuelni sukob na prostoru Ukrajine veliki deo uzroka imaju u problemima identitetskog, religijskog i nacionalnog inženjeringa.

СЛОВЕНИ СУ ЗА ЕВРОПУ И ДАЉЕ ЦРНЦИ: Балкан већ два века лабораторија идентитетског, религијског и националног инжењеринга

vikipedija

Pitanja razumevanja i funkcionisanja nacionalnog identiteta u praktičnoj geopolitici velikih sila i korporacija igraju veliku ulogu. One po potrebi stvaraju i razaraju nacionalne grupacije da promene sliku nekog regiona i omoguće sebi veći uticaj, a suzbiju i oslabe protivnike. Balkan se može posmatrati kao velika laboratorija u kojoj su ovi projekti aktuelni dva veka.

Ovako za "Novosti" govori dr Miša Đurković, naučni savetnik Instituta za evropske studije (IES), koja je organizovala naučni skup na ovu temu, a radovi su sada dostupni u knjizi "Konstruisanje sintetičkih nacija" u izdanju IES i "Katene mundi":

- U nauci ima veoma malo analiza ovoga tipa, što je razumljivo jer se radi o nečemu što se danas na Zapadu tretira kao politička nekorektnost, teorija zavere i slično. Fondacije i drugi koji dominiraju zapadnom naukom nemaju interes da se o tome govori. Takve stvari su prihvatljive u okviru postkolonijalne teorije i kritičke teorije rase, ali ne kad su u pitanju Sloveni koji se i dalje tretiraju kao evropski "treći svet" ili "evropski crnci" u čemu se vidi neprekinuta koncentracija zapadnog kolonijalizma i imperijalizma.

Austrougarska je "kao predstraža i apostolska država Vatikana" u 19. veku vodila proksi rat sintetisanjem novih nacija.

Dr Miša Đurković

- Na Istoku se usmeravala protiv ruskog pravoslavlja, na primer, Meternih je 1843. naložio da se narečje oko Lavova kodifikuje kao osnova novog ukrajinskog jezika. Na Balkanu je delovanje išlo pre svega protiv Srba. Studija dr Rakovića "Srbi i religijski intervencionizam, 1991-2015" pokazuje da je reč o istorijski dugim procesima koji su vezani za podrivanje pravoslavlja i srpskog etničkog prostora generalno, uključujući i katoličke i muslimanske Srbe u Hrvatskoj, BiH, Makedoniji, Crnoj Gori, na Kosovu i Metohiji - kaže dr Đurković.

Bečki socijalni inženjering nije primenjen samo na Balkanu.

- Pod uticajem Pax Christiana Latina formirani su identiteti niza naroda Istočne Evrope - Poljaka, Litvanaca, Letonaca, Estonaca, Finaca, Mađara, Čeha, Slovaka, Slovenaca i Hrvata. Istorijske okolnosti su stvorile sukob između areala "latinske" i pravoslavne civilizacije koji obuhvata Ruse, Srbe, Bugare, Makedonce, Moldavce, Rumune i Grke. Tokom više od hiljadu godina konfrontacije ta dva hrišćanska areala pokušavana je ekspanzija, koja je obuhvatala i pokušaje zamene identiteta naroda na granicama ove dve civilizacije. Primer su pokušaji transformacije identiteta balkanskih naroda: hrvatizacija Srba, rumunizacija Moldavaca, polonizacija Litvina. Najveći pokušaj transformacije identiteta na istočnoevropskom prostoru je uvozni projekat zamene ruskog identiteta - kaže dr Dmitrij Arnauhov sa Državnog pedagoškog univerziteta u Novosibirsku.

Institut za evropske studije

 

Sve je počelo sa Prvim srpskim ustankom koji je 1804. otvorio Istočno pitanje: ko će vladati Balkanom posle propasti Otomanskog carstva. Zato do oslobođenja balkanskih naroda i stvaranja njihovih država nije došlo ni lako ni brzo.

- Ovo se desilo tek 1912. sa balkanskim ratovima, zbog dugog odbijanja Francuske i Britanije da to dopuste. Zapadna nauka, putopisci i austrijski dokumenti jasno pokazuju da na najvećem delu tog prostora žive ljudi koji govore srpski jezik štokavskog narečja. Govori se o Srbima tri vere: pravoslavne, ali i muhamedanske i katoličke. Vatikan i Habzburška monarhija (kasnije Austrougarska) zato pokreću mašineriju propagande, korupcije, međunarodnog lobiranja, špijunaže i sile kako bi sprečile da se Srbi homogenizuju i da naprave jaku, solidnu državu koja bi dominirala ovim prostorima i bila atraktivna za južnoslovensko stanovništvo carevine - kaže dr Đurković.

Foto printskrin telegram sputniksrbija

Spaljivanje hramova kanonske Ukrajinske pravoslane crkve deo je programa stvaranja novog ukrajinskog indentiteta

Beč je 1870-1918. sa tom svrhom stvorio snažnu organizaciju "identitetske industrije".

- U njenom vrhu bili su grof Đula Andraši, ministar spoljnih poslova, Benjamin Kalaj, konzul u Beogradu, a onda diktator BiH posle okupacije - ono što je danas OHR, istoričar Ludvig Taloci ... Bio je to izuzetan trust mozgova, izvanredno su poznavali lokalne jezike, karakter, odnose, putovali su po terenu kao obaveštajci i gradili modele, simbole i pravce za preoblikovanje seoskih masa uz pomoć korumpirane ili neodgovorne elite. Oni su postavili modele koje do danas slede vodeće velike sile u delovanju na Balkanu: na etničkim obodima srpskog prostora otkidati delove i drobiti jedinstvo konstruisanjem sintetičkih novih nacija, uz koje ide i pravljenje novih država, te njihovo uvezivanje u antisrpske koalicije, verski prozelitizam i zloupotreba religije za potrebe konstruisanja takvih identiteta - navodi dr Đurković.

OPSESIJA TRAJE I DANAS

AUSTROUGARSKA je od obnove Srbije imala svu podršku Britanije i Francuske u kreiranju antisrpskih nacija da bi se sprečio izlazak Srbije na Jadran, zbog opsesije da bi preko nje i Rusija izašla na topla mora. Ta opsesija traje i danas, kaže dr Miša Đurković:

- U tom svetlu treba posmatrati odvajanje Crne Gore koje je podržao i značajan deo ruske državne elite, nadajući se da će preko direktnog dogovora sa Đukanovićem postići ovladavanje ovim prostorom. Zapad je izveo priču bolje, pa su ovi delovi ruske elite poput Deripaske i Luškova radili u njihovom interesu.

Habzburšku politiku su nastavile komunističke elite Jugoslavije i Sovjetskog Saveza potekle iz Kominterne.

- Posle Velikog rata ukrajinski nacionalizam u novostvorenom SSSR je postao zvanična ideologija. Zašto je to bilo potrebno komunistima - posebno je pitanje. Osnovana je ukrajinska nacionalna republika, u kojoj se ukrajinski identitet nasađivao "odozgo". Karakterističan primer: kada je 1939. i zatim 1944. Sovjetski Savez pripojio Galičinu (istorijsku oblast sa centrom u Lavovu), sve lokalne organizacije koje su branile ruski identitet su bile uništene, njihova izdanja su zabranjena - navodi dr Oleg B. Nemenski, iz Ruskog instituta za savremenu istoriju (RISI) iz Moskve.

Broz je počeo rad na stvaranju sintetičkih nacija koje bi se sukobljavale sa Srbima još kao agent Kominterne, a završio ga kao vladar druge Jugoslavije, u kojoj su stvorene nove nacije koje su identitet temeljile na antisrpstvu, čak i ako su im se roditelji smatrali "elitnim Srbima"!

Privatna arhiva

Austrugarski podoficir Broz je postao agent Kominterne i nastavio da vodi habsburšku politike

- U nauci je već konstatovano da ideologija crnogorskog separatizma, odnosno doktrina o crnogorskoj naciji nije nastala u Crnoj Gori, već je uneta sa strane. Ona je izrasla "na staroj strategiji razbijanja srpskog etničkog, kulturnog i duhovnog prostora", kako kaže akademik Terzić i silom je nametnuta tokom i posle Drugog svetskog rata. Njeni tvorci su proistekli iz bečkih, peštanskih i vatikanskih državnih kancelarija. Na presudnu ulogu spoljnopolitičkog faktora u sprovođenju političkog i ideološkog konstruisanja novocrnogorskog identiteta ukazuje i akademik Milorad Ekmečić navodeći da je teorija "o posebnoj crnogorskoj naciji" nikla u "italijanskoj, masonskoj i vatikanskoj spoljnoj politici do 1918". Ekmečić ističe da će ista doktrina biti ugrađena "u političku platformu jugoslovenskih marksista" - navodi dr Budimir Aleksić iz Istorijskog instituta u Podgorici.

Foto: Printscreen Fejsbuk

Objava iz okupacionih novina 1941.

Sintetisanja nacija danas predvode "globalisti" i "novolevičari" čije su ideologije kreirale "korporacije i njihove države"

- Naše vreme može se opisati kao vreme ideologije nestabilnih ili "kvir" identiteta. Ideja je da ne postoji ništa stalno, počev od čoveka, zajednice, pa sve do nacije. Sve se shvata kao fluidno, konstruisano, privremeno, podložno radikalnim izmenama... Ova ideologija poreklo ima u interesima velikih korporacija i njihovih fondacija, koje je instrumentalizuju nastojeći da od regionalnih identiteta grade kvazinacionalne, da bi time slabile etničku supstancu, geografsku kontrolu i geopolitičke interese drugih nacija ili država. Čak ni globalne sile prvog reda koje poseduju nuklearno oružje, nisu pošteđene od pokušaja da se na taj način oštete i ugroze - zaključuje dr Đurković.

 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POTESNO Divna je umrla, a Karleuša ovo NIKAD VIŠE nije uradila: Kada smo je izneli iz kuće...