REKA IBAR PRESUŠILA NA NEKOLIKO MESTA: U toku akcija spasavanja ribe

Novosti online

08. 09. 2024. u 16:08

Reka Ibar je presušila na nekoliko mesta, od granice Srbije sa Crnom Gorom, nizvodno 20 kilometara do mesta Ribariće, pa su se u akciju spasavanja vodnog živog sveta uključile lokalne službe opštine Tutin, ribolovačka društva, ribočuvarske službe kao i sami meštani.

РЕКА ИБАР ПРЕСУШИЛА НА НЕКОЛИКО МЕСТА: У току акција спасавања рибе

Foto: Profimedia

Mersad Kačapor iz Gorskog centra "Help" iz Tutina rekao je za Tanjug da je uginulo dosta riba, a da službe i građani pokušavaju da "spasu koliko se spasiti može" ono što je ostalo ribe.

"Danas nastavljamo akciju, danima sprovodimo akciju spašavanja tih riba. Imamo adekvatnu opremu, boce sa kiseonikom i ribe prebacujemo u bocu i spuštamo ih dole nizvodno gde ima više vode i na taj način ih spašavamo. Mi smo ispred Gorskog centra Help iz Tutina i rafting klub isto uključen tu u akciju, opština Tutin i ostale organizacije društva, svi ljubitelji prirode, meštani", rekao je Kačapor. 

Sead Hot iz Opštinskog veća Tutina kaže da je situacija prilično teška, jer je reka Ibar u tom delu skoro u potpunosti presušila.

"Različite službe su se organizovale da spasimo ribu koliko se spasiti mož. U ovom trenutku, predstavnici opštine, predstavnici Gorske službe za spašavanje, predstavnici rafting kluba, ribolovačkog društva, meštani sela Špiljani - zajedničkim radom smo uspeli da spasimo veći deo ribe, izvadimo iz ovog dela ovde i prebacili u drugi deo reke, gde je po rečima meštana, reka retko kad presuše", rekao je Hot. 

Dodatni problem predstavlja i nizak nivo jezera Gazivode u koje se Ibar uliva u mestu Ribariće, a očekuje se da će sa dolaskom sezone padavina doći i do neizbežne ekološke katastrofe, kao i da će tone otpada koje Ibar nosi iz Rožaja stići do jezera Gazivode.

(Tanjug)
 

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VILANDER ŠOKIRAO SVET: Nije čudno kada Đoković gubi!