PREGLEDANO 30.000 GRAĐANA: Akcija preventivnih pregleda Ministarstva zdravlja

Novosti online

08. 09. 2024. u 18:12

I petog dana akcije besplatnih preventivnih pregleda koju organizuje Ministarstvo zdravlja zabeležen je izuzetno visok odziv građana pošto je do 17 časova u nekoj od više od 200 zdravstvenih ustanova u Srbiji pregled obavilo 29.381 građana, saopštilo je resorno ministarstvo.

ПРЕГЛЕДАНО 30.000 ГРАЂАНА: Акција превентивних прегледа Министарства здравља

Foto Nezavisne novine

U saopštenju za Tanjug, iz tog ministarstva navode da je preventivni sistematski pregled u domovima zdravlja, bolnicama i dečijim klinikama danas obavilo i 2.278 dece. 

Oko 1.000 građana upućeno je na dalju dijagnostiku, a njih 20 je, zbog novootkrivenih oboljenja, hitno hospitalizovano u nekoj od bolnica.

Preventivne preglede za pet dana akcije do sada je obavilo blizu 145.000 građana. 

"Ovako visok odziv jasna je potvrda da su građani prepoznali značaj prevencije kao najefikasnijeg načina brige o sopstvenom zdravlju, stoga će Ministarstvo zdravlja i u narednom periodu nastaviti sa organizovanjem ovakvih akcija", poručuju iz Ministarstva.
Značaj ove akcije Ministarstva zdravlja, pored izuzetnog odziva građana, posebno ilustruje podatak da su kod blizu 10 odsto pregledanih pacijenata otkrivena najteža oboljenja, i to najčešće bez ikakvih simptoma, kod kojih je uspešnost izlečenja u direktnoj vezi sa ranim otkrivanjem bolesti (različiti maligniteti, aneurizme i sl).

"Ministarstvo zdravlja ovim putem zahvaljuje svim zdravstvenim radnicima na uloženom trudu, a građanima na velikoj podršci i strpljenju", zaključuje se u saopštenju.
 

(Tanjug)

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODMAH REŠITE TO Vučiću prišao meštanin Donje Trešnjice, predsednik munjevito reagovao (FOTO)