MEDALJE I PEHARI JAČAJU DUH NACIJE: Ognjen Karanović o uspesima srpskih sportista (VIDEO)

J. S.

09. 09. 2024. u 11:32

KOLIKO god da je značajan napredak jedne ekonomije, privrednog sistema, jačanje institucija u jednom društvu, kao što je to u srpskom, toliko isto je važno negovati i duhovno zdravlje nacije, i temelje državnosti srpskog naroda a u tom pogledu uspesi sportista i duh zajedništva koji sportska takmičenja neguju svojevrsna su duhovna hrana. - naglašava istoričar Ognjen Karanović.

МЕДАЉЕ И ПЕХАРИ ЈАЧАЈУ ДУХ НАЦИЈЕ: Огњен Карановић о успесима српских спортиста (ВИДЕО)

Ognjen Karanović/Foto KCNS

Uspesi sportista na završenim Olimpijskim igrama u Parizu pokazuju koliko su ti rezultati pomogli da niti koje spajaju sve nas u jedan kolektivitet postanu još  jače. Karanović ističe da dokaz za to pronalazimo u velikoj proslavi uspeha sportista na platou ispred Starog dvora u Beogradu.Dominirala je  rodoljubiva pesma Veseli se srpski rode, a  to je bio povod  da deo političke javnosti i akademske zajednice, koji kod sebe neguju antisrpski duh, naše sportiste nazovu „orgijašima koji su učestvovali u šovinističkom, četničkom, nacionalističkom piru“.

- Takve ocene nemaju mesta u jednom savremenom evropskom demokratskom društvu. One su odraz šovinističke ili rasističke svesti takvih ljudi. Istovremeno je važno da taj verbalni otrov ne postane narativ koji će srpsku državnost ponovo zagušiti jugoslovenskim maglama, već bi upravo uspesi sportista trebalo da pomognu da duhovna snaga našeg naroda postane imperativ i cilj kome svi težimo. -

Predavanje istoričara Ognjena Karanovića u „Trijumf Srbije na međunarodnim sportskim takmičenjima 2024. godine —  izraz preporoda srpskog naroda”  može se  pogledati na Jutjub kanalu KCNS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Zajedno do Pariza i pobedničkog postolja: Meridian fondacija podržala srpskog paraolimpijca (VIDEO)