VUJOVIĆEVA U SUBOTICI OBIŠLA RADOVE NA SANACIJI DEPONIJE: Rešavamo problem građana star skoro pola veka

Novosti onlajn

10. 09. 2024. u 12:13

POTPREDSEDNICA Vlade i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je danas u Subotici početak radova na sanaciji nesanitarne deponije „Aleksandrovačka bara“, jedne od najvećih nesanitarnih deponija u Srbiji, na kojoj se decenijama nepravilno odlagao otpad, a sada se uz podršku Ministarstva ovaj problem građana rešava.

ВУЈОВИЋЕВА У СУБОТИЦИ ОБИШЛА РАДОВЕ НА САНАЦИЈИ ДЕПОНИЈЕ: Решавамо проблем грађана стар скоро пола века

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Vujovićeva je istakla da su započeli radovi na prvoj fazi sanacije ove deponije koja se prostire na više od 30 hektara i na kojoj se godišnje odloži više od 50.000 tona otpada. Na mestu deponije će, kako je rekla, po kompletnom završetku projekta, umesto otpada biti zelena oaza.

„Drago mi je što sam danas u Subotici i što na licu mesta mogu da se uverim da su započeli radovi na sanaciji deponije ‘Aleksandrovačka bara’, na kojoj se 46 godina, gotovo pola veka, nepravilno odlaže otpad. Na problem ove deponije ukazivali su nam građani, jer je u neposrednoj blizini prvih kuća i stanova i na oko 500 metara od jezera Palić. Prednost Subotice je što ima alternativnu sanitarnu lokaciju za odlaganje otpada – Regionalnu deponiju Subotica, gde se otpad odlaže po savremenim standardima. Važno je što ćemo zatvaranjem i sanacijom ‘Aleksandrovačke bare’ uticati i na promenu loših navika pojedinih preduzeća i nesavesnih pojedinaca koji, bez obzira na to što imaju mogućnost da svoj otpad pravilno odlože na regionalnu deponiju, i dalje ga dovoze na ovu lokaciju. Zatvaranjem deponije, otvorili smo novo poglavlje kada je reč o pravilnom upravljanju otpadom u Subotici”, rekla je Vujovićeva koja je obišla početak radova sa gradonačelnikom Subotice Stevanom Bakićem.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Vujović je istakla da je, zahvaljujući Regionalnoj deponiji Subotica, koja je izgrađena kroz IPA projekat i podršku Ministarstva zaštite životne sredine, odlaganje otpada po savremenim standardima obezbeđeno za Suboticu, ali i za opštine Bačka Topola, Mali Iđoš, Senta, Čoka, Kanjiža i Novi Kneževac.

„U Subotici je u toku uvođenje odvajanja otpada u domaćinstvima, i želim da zahvalim svim građanima koji u tome učestvuju. Takođe, u regionalnom centru radi se sekundarna selekcija, odnosno dalje odvajanje otpada koji može da se reciklira i ponovo upotrebi, kao i kompostiranje zelenog otpada i mulja. Ova praksa je potpuno u skladu sa principima cirkularne ekonomije koja je jedan od važnih stubova Zelene agende kojoj smo potpuno posvećeni“, rekla je Vujovićeva.

Vujovićeva je dodala i da su, uz podršku Ministarstva, u Subotici realizovani i projekti čišćenja sedam divljih deponija, a zasađeno je oko 6.000 novih sadnica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA JE TO: Dejan Stanković dobio najviše glasova, a nije izabran za trenera meseca