NOVE PRILIKE ZA INTERNACIONALIZACIJU SRPSKIH STARTAPA: Naučno-tehnološki park Beograd i Samuel Institut potpisali Memorandum o razumevanju

Promo

10. 09. 2024. u 12:30

NAUČNO-TEHNOLOŠKI park Beograd (NTP Beograd) potpisao je Memorandum o razumevanju sa Samuel Institutom iz Otave, kanadskom organizacijom posvećenoj unapređenju tehnoloških inovacija i komercijalizacije.

НОВЕ ПРИЛИКЕ ЗА ИНТЕРНАЦИОНАЛИЗАЦИЈУ СРПСКИХ СТАРТАПА: Научно-технолошки парк Београд и Самуел Институт потписали Меморандум о разумевању

Foto: Zoran Petrović, NITRA

Ovim je obezbeđen okvir za intenzivniju saradnju dve strane koja startapima i tehnološkim kompanijama u Srbiji donosi nove prilike za proširenje na međunarodna tržišta i otvara vrata za direktne veze sa kanadskim tehnološkim i inovacionim ekosistemom.

Memorandum su, tokom posete zvanične delegacije Kanadi koju predvodi ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović, potpisali direktorka NTP Beograd Gordana Danilović Grković i Goran Samuel Pešić, predsednik i generalni direktor Samuel Instituta.

Foto: Zoran Petrović, NITRA

“Cilj ovog memoranduma je da naši startapi, koji se spremaju za svetsko tržište, a pre svega za tržište Severne Amerike dobiju znanje, veštine i obrazovanje kako da priđu takvom jednom moćnom tržištu koje je veoma kompetitivno. Samuel Institut će im pružiti baš to znanje koje nam nedostaje”, rekla je ministarka dr Jelena Begović. Istakla je i da je ovo prvi korak u dubljoj saradnji sa ovim institutom, koji, kako je rekla, može itekako da pomogne startap ekosistemu Srbije da nauči kako je Kanada doživela ogroman uspeh u ovoj oblasti.

Foto: Zoran Petrović, NITRA

“Zahvaljujemo Ministarstvu nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Srbije na inicijativi koja je omogućila ovu saradnju, kao i Samuel Institutu na njihovoj spremnosti da sarađuju i razmene svoje najbolje prakse sa nama. Stvaranjem direktnih veza sa naprednim kanadskim tehnološkim sektorom, imamo priliku da srpskim startapima otvorimo pristup mreži potencijalnih klijenata, investitora, tehnoloških partnera i ključnih aktera za širenje poslovanja i ulazak na novo tržište. Takođe, imamo priliku da im obezbedimo pristup znanju, stručnjacima i resursima koji im mogu pomoći da postanu globalni lideri u svojim oblastima”, izjavila je Gordana Danilović Grković, direktorka Naučno - tehnološkog parka Beograd.

"Ovaj memorandum potpisujemo zato što verujemo da je budućnost tehnologije i inovacija u partnerstvu, a Srbija je odlična u informacionim tehnologijama, biotehnologiji i veštačkoj inteligenciji”, rekao je Goran Samuel Pešić, predsednik i generalni direktor Samuel Instituta, i dodao da će njihovo iskustvo biti značajno za one koji žele da saznaju šta je startapima koji dolaze iz Evrope potrebno da bi uspeli na tržištu Severne Amerike. “Ovo može biti moćno partnerstvo”, zaključio je.

Foto: Zoran Petrović, NITRA

Potpisivanjem Memoranuma otvorene su i mogućnosti za osmišljavanje zajedničkih specijalizovanih obuka za razvoj poslovnih veština, sa posebnim fokusom na marketing i prodaju, što će inovativnim tehnološkim kompanijama u Srbiji pružiti dodatnu podršku u komercijalizaciji proizvoda i međunarodnoj ekspanziji.

Memorandum predstavlja i značajan korak za srpsku inovacionu zajednicu, a očekuje se da će zajedničke inicijative imati dugoročan uticaj na razvoj visokotehnološkog sektora u Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DOSAD NAJVEĆE OTKRIĆE O STANJU LEGENDARNOG ŠUMIJA! Evo kako je Mihael Šumaher sada i zašto se u terapiji koristi vožnja automobilom