DEČAK UZNEMIREN, LUPA GLAVOM O ZID: Šestogodišnjeg dečaka sa razvojnim teškoćama ipak oduzimaju od hraniteljke iz Lovćenca

V. Crnjanski Spasojević

11. 09. 2024. u 10:59

ŠESTOGODŠNjI dečak sa razvojnim teškoćama M.Z. koji je od svoje prve godine smešten kod hraniteljke Ljiljane Mihajlović (63) iz Lovćenca, a o kom su "Novosti" već pisale, verovatno će, posle letnjeg zatišja, ipak biti oduzet ženi koja se za njega neumorno bori godinama i smešten u drugu porodicu, u Feketiću.

ДЕЧАК УЗНЕМИРЕН, ЛУПА ГЛАВОМ О ЗИД: Шестогодишњег дечака са развојним тешкоћама ипак одузимају од хранитељке из Ловћенца

Foto: Privatna arhiva

Dečak je kod Ljiljane doveden iz beogradskog Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj pre četiri godine i od tada u njoj vidi majku. Ona se prema njemu i jeste ponašala kao majka. Uprkos tome, preti opasnost da ostane i bez statusa hraniteljke i bez dečaka zbog nesuglasica sa nadležnim centrom za socijalni rad Mali Iđoš. Protiv centra je pokrenula upravni spor i dok se on ne završi, dečak bi trebalo da ostane u Ljiljaninoj porodici, osim ako bi se ispostavilo da je žrtva zlostavljanja ili zanemarivanja, što nije slučaj.

- Pre nekoliko dana došla je radnica Centra Palilula, koji je zvaničan staratelj dečaku, i rekla da imaju nalog zaštitnika građana da se M. izmesti iz moje porodice - kaže Ljiljana. - Tražila sam kopiju ili da slikam papir za svog advokata, ali nisu mi dali. Jedva su dozvolili da preletim papir pogledom. Dečaka su odveli na prvo viđenje sa "novom porodicom" u ponedeljak. Vratio se uznemiren, lupao je glavom o zid, plakao, šutirao stvari. Jednim potezom srušili su sve što smo psiholog i ja sa njim postigli za četiri godine.

Kako "Novosti" nezvanično saznaju, zaštitnik građana ne daje naloge za izmeštanje dece iz porodica, niti po zakonu može da se meša u meritum stvari, već samo u proceduralne i pravne manjkavosti, pa takav nalog nije mogao da bude izdat.

Ljiljana je juče sama povela dečaka u Feketić. Ovoga puta nisu došli radnici Centra Palilula, već radnici Centra iz Subotice, nadležni za porodični smeštaj. Dečak je bio relativno miran jer je Ljiljana bila sa njim. Igrao se sa decom porodice u koju je doveden, a na nove potencijalne hranitelje nije obraćao pažnju.

- Saznala sam da je ovoj porodici rečeno kako ne moraju da ga vode kod defektologa, iako je savet psihologa da se rad sa defektologom nastavi. Budući da imaju dvoje male dece, neće moći da ga vode ni na treninge. Redovno sam ga vodila na karate, gde je praznio višak energije - kaže Ljiljana.

Foto: Privatna arhiva

Problemi su počeli kada je dečak pošao u vrtić, u Lovćencu, jer ga je sredina loše prihvatila, a vaspitači nisu sa njim radili po posebnom programu IOP1. Prema Ljiljaninim rečima, bilo je zahteva da bude smešten u instituciju zatvorenog tipa, čemu se hraniteljka oštro usprotivila. Iz vrtića je često dolazio sa modricama i podlivima, jer deca nisu mogla da ga prihvate pošto se razlikuje.

- Nijednog trenutka vaspitači nisu radili ni sa decom, ni sa roditeljima na prihvatanju. Kada bi plakao od nemoći i udarao rukama po podu, svi su se skupljali da ga gledaju - otkrila nam je svojevremeno Ljiljana.

Nemoćna hraniteljka zapretila je da će se žaliti nadležnom ministarstvu. Tada se vrtić, tvrdi, prošlog leta obratio centru za socijalni rad dopisom da je dečak agresivan i opasan po zaposlene. Išlo se na to da se izmesti iz Lovćenca.

NE POŠTUJE TIMSKI RAD?

KAKO je prethodno za "Novosti" potvrdila direktorka Centra za socijalni rad Mali Iđoš Lana Vujić Kosednar, ovaj centar doneo je Rešenje o prestanku važenja potvrde o bavljenju hraniteljstvom Ljiljani jer "nije poštovala određene odredbe Pravilnika o hraniteljstvu, kao ni druga pravila". Nije prihvatila ni "timski rad" sa CSR.

U otvoren spor sa Centrom u Malom Iđošu Ljiljana je ušla zbog bebe iz Feketića, koju je trebalo hitno da preuzme, a posle je, kako tvrdi, traženo da je preda nazad socijalnim radnicima bez obavezne dostavnice. Pošto je odbila dok ne dobije neophodan papir, pokrenut je postupak za oduzimanje hraniteljske licence.

Ljiljana se 16 godina bavi ovim poslom, othranila je osmoro dece i većina se vratila biološkim roditeljima. Ogorčena, ovoga puta se obratila ministarki za brigu o porodici i demografiju, a protiv radnice Centra za socijalni rad Palilula podnela je krivičnu prijavu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OVE VREDNE SAVETE NEĆETE NAĆI NI NA JEDNOM KURSU