SNEG STIŽE U SRBIJU ZA PAR DANA? Stručnjak otkriva kakvo vreme nam predstoji, ovo niko nije očekivao

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

10. 09. 2024. u 20:26

POSLE dugog i vrelog perioda, Srbiju je zahvatilo prvo jače zahlađenje sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom. Temperature su ovog jutra bile jesenje, a pred nama je tek veliki obrt.

СНЕГ СТИЖЕ У СРБИЈУ ЗА ПАР ДАНА? Стручњак открива какво време нам предстоји, ово нико није очекивао

Foto: Tanjug

Sve više jačaće ciklon iz Đenovskog zaliva i on će doneti Srbiji u petak jako pogorošanje vremena sa obilnom kišom i pljuskovima sa grmljavinom.

Hladni front doneće i osetniji pad temperature vazduha i prodor vlo hladne vazdušne mase iz oblasti Alpa i sa severozapada Evrope.

S obzirom na to da se preko našeg područja očekuje premeštanje dubokog ciklona sa severnog Jadrana, na svom putu dalje ka istoku, on će do našeg područja povući vrlo hladnu vazdušnu masu sa severozapada Evrope preko oblasti Alpa.

Maksimalna temperatura biće u petak od 14°C na severu i zapadu do 24°C na jugoistoku Srbije, navodi Đorđe Đurić u svojoj prognozi.

Za vikend oblačno i pravo jesenje vreme sa kišom i pljuskovima.

Maksimalna temperatura biće u većem delu zemlje biće oko 15 stepeni.

Na najvišim planinama južne Srbije iznad 2300 metara nadmorske visine moguće su čak i prve pahulje.

Zahlađenje će biti izraženije u regionu, pa se sneg u BiH i Sloveniji očekuje čak i na planinama nižim od 2000 metara nadmorske visine.

Područje Alpa zahvatiće prava mećava, pri čemu bi palo i do pola metra novog snega, uz jak mraz, a snežna granica spustila bi se na čak i na 1000-1500 metara nadmorske visine.

Inače, juče je sneg već pao u Alpima iznad 3000 metara nadmorske visine i prekinut je najduži niz bez snega i mraza od 65 i više dana u Alpima na zapadu Austrije. Inače, sneg u ovim višim predelima Alpa nije iznenađenje ni leti, ali ovog leta nije ga bilo više od dva meseca. Osim zapada Austrije, je pao i u višim predelima Alpa severne Italije i u delovima Švajcarske.

(Telegraf.rs)

BONUS VIDEO: MILOŠ TANASKOVIĆ: Radimo seriju o najvećem ološu koji je hodao Srbijom! | Bindž 14

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ANĐELKA U BELOM GRLI I LJUBI MUŽA: Glumica podelila fotografije sa crkvenog venčanja - oglasila se i njena kuma