NE JEDITE IH, SADRŽE KANCEROGEN METAL: Iz prodaje se povlače smrznute lignje

Jovana Švedić

10. 09. 2024. u 22:51

ZBOG prisustva kancerogenog teškog metala, prehrambeni proizvod se povlači iz prodaje.

НЕ ЈЕДИТЕ ИХ, САДРЖЕ КАНЦЕРОГЕН МЕТАЛ: Из продаје се повлаче смрзнуте лигње

Foto Shutterstock

Kako je saopštio Evropski sistem bezbednosti hrane, reč je o smrznutim lignjama u kojima je pronađen kadmijum. Rizik po zdravlje ljudi je ozbiljan, kažu.

Kadmijum u patagonskim lignjama službenom kontrolom otkriven je na slovenačkom tržištu, u jednoj od ribarnica gde su se prodavale.

Udeo kadmijuma bio je 2 mg/kg, što je dvostruko više od dozvoljene vrednosti.

Distributer u Sloveniji bila je kompanija Ribago d.o.o., navode iz lokalne uprave za hranu i veterinu. Međutim, ispostavilo se da su iste lignje distribuirane i na hrvatskom tržištu.

Zemlja porekla je nepoznata, kažu u slovenačkom inspektoratu, ali se u evropskom sistemu navodi da su u Sloveniju i Hrvatsku stigli preko Španije.

Nije poznato da li je Državni inspektorat u Hrvatskoj izvršio potrebne radnje, odnosno šta se dogodilo sa spornim patagonskim smrznutim lignjama koje su se prodavale i kod nas.

Kadmijum je teški metal izuzetno toksičan i kancerogen za ljude, a najviše utiče na pluća, srce, jetru i koštano tkivo.

Akumulira se u telu i teško i dugo se izlučuje. U svakodnevnom životu pušači duvana su najviše izloženi kadmijumu: jedna cigareta sadrži oko 2 mikrograma kadmijuma, a 2 do 10 odsto tog kadmijuma prelazi u duvanski dim.

(Danica.hr/Blic)

BONUS VIDEO:

RUSKI KASKADER PRKOSI SMRTI: Pogledajte zavisnika o adrenalinu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PROCURIO ŠOLCOV PLAN ZA KRAJ RATA U UKRAJINI: Rusija zadržava okupirane teritorije? Ni Putin, ni Zelenski neće biti srećni