TREĆU GODINU ZAREDOM: Deca iz Hercegovine i Crne Gore u petodnevnoj poseti Srbiji (FOTO)

Novosti online

11. 09. 2024. u 09:52

POVODOM 15. septembra, Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, u petodnevnoj poseti Srbiji boraviće najbolji učenici iz Istočne Hercegovine. Prvi put ove godine, njima će se pridružiti njihovi vršnjaci iz Crne Gore.

ТРЕЋУ ГОДИНУ ЗАРЕДОМ: Деца из Херцеговине и Црне Горе у петодневној посети Србији (ФОТО)

Foto: Novosti

Cilj posete, koja se organizuje treću godinu zaredom, jeste upoznavanje mladih naraštaja sa srpskom istorijom i najznačajnijim događajima i ličnostima koji su je obeležili, ali i prilika i da se upoznaju sa kulturnim i istorijskim znamenitostima Srbije.

- Prema planu posete, deca iz Nevesinja, Gacka, Bileće, Nikšića, Pljevalja, Trebinja, Berana, Berkovića i Ljubinja će od 13. do 17. septembra biti u prilici da obiđu brojne lokalitete značajne za našu istoriju i državnost, a u okviru posete za njih će najznačajnije biti prisustvo Centralnoj manifestaciji koja se organizuje povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, 15. septembra, u Beogradu. Tokom boravka u Srbiji u glavnom gradu će posetiti Hram Svetog Save, Narodnu skupštinu Republike Srbije i Narodni muzej. Osim Beograda, boraviće i u Smederevu, Velikoj Plani i Zrenjaninu, gde će se, takođe, upoznati sa istorijom i tradicijom ovih mesta i njihovim znamenitostima – kaže Dejan Stošić, bivši narodni poslanik, organizator posete.

Foto: Novosti

 

 Za učenike će biti organizovana poseta muzeju stadiona Rajko Mitić, obilazak Kalemegdanske tvrđave, a očekuju se prijemi u lokalnim samoupravama u kojima će boraviti.

Ideja o zbližavanju Srba sa dve strane Drine, koju je inicirao Stošić, dobro je prihvaćena, pa su u prethodnom periodu realizovane i uzvratne posete učenika iz Srbije Republici Srpskoj i Crnoj Gori. Zbližavanje učenika i njihovih nastavnika rezultiralo je bratimljenjem škola iz Smedereva i Beograda sa školom iz Trebinja, a tokom ove posete, najavljeno je, porodici bratskih škola pridružiće se još dve - iz Velike Plane i Zrenjanina. Važnost učvršćivanja veza matice sa sunarodnicima iz regiona prepoznala je i beogradska opština Palilula i Velika Plana, koje su ove godine suorganizatori boravka dece.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OVE VREDNE SAVETE NEĆETE NAĆI NI NA JEDNOM KURSU