Ministarka Begović sa glavnom naučnom savetnicom premijera Kanade dr Monom Nemer

Novosti online

11. 09. 2024. u 12:32

MINISTARKA nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović u okviru zvanične posete Kanadi sastala se u Ambasadi Republike Srbije u Otavi sa dr Monom Nemer, glavnom naučnom savetnicom premijera Kanade. Ministarka je tom prilikom dr Nemer uputila poziv da poseti Beograd i učestvuje na Ministarskom samitu Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju.

Министарка Беговић са главном научном саветницом премијера Канаде др Моном Немер

Foto: Zoran Petrović

„Danas smo ispred Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija imali sjajan sastanak ovde u Otavi sa glavnom savetnicom za nauku premijera Trudoa, gospođom Nemer. Predstavili smo Srbiju kao budući inovacioni centar, ne samo našeg regiona, nego i šire. Takođe, pričali smo o jednom od strateških pravaca razvoja Srbije, a to jeste veštačka inteligencija i naše prisustvo i predsedavanje 2025. godine Globalnim partnerstvom za veštačku inteligenciju. Gospodin Trudo je bio jedan od inicijatora osnivanja ove organizacije i naravno pozvali smo i gospođu Nemer da nam se pridruži u decembru na ministarskom sastanku vezanom za Globalno partnerstvo za veštačku inteligenciju. To jeste jedna oblast koja će se otvoriti kao moguća oblast saradnje između Republike Srbije i Kanade“, rekla je ministarka dr Begović.

„Još jedna interesantna stvar jeste da je i Kanada postala članica Horizon Europe evropskih programa i razgovarali smo o mogućnosti, s obzirom na to da nikada nisu aplicirali na ovakve projekte, da Srbija koja je izuzetno uspešna u ovim evropskim programima, na neki način kroz kolaboraciju i pomogne Kanadi da budu uspešni kao i mi u ovim pozivima”, dodala je ministarka.

Foto: Zoran Petrović

Kako je istaknuto, radi se o istorijskom sastanku, koji će dodatno približiti Kanadu i Srbiju u cilju daljeg razvoja naučnog ekosistema dve zemlje. Bilo je reči i o dodatnoj saradnji, posebno u oblasti veštačke inteligencije. Sagovornice su bile saglasne da Globalno partnerstvo za veštačku inteligenciju je pruža Srbiji i Kanadi neverovatan prostor za saradnju.

“Bilo mi je veliko zadovoljstvo da dođem u Ambasadu i sastanem se sa ministarkom nauke Republike Srbije Jelenom Begović”, izjavila je dr Mona Nemer i istakla da smatra da su pred ove dve zemlje velike mogućnosti kada se radi o istraživačkoj saradnji. “Razgovarale smo o mnogo različitih oblasti, od digitalne revolucije, do spoja digitalnih i bioloških nauka. Srbija će preuzeti predsedavanje Globalnim partnerstvom za veštačku inteligenciju sledeće godine i mislim da je ovo takođe sjajna prilika i za Kanadu da nastavi saradnju sa globalnom zajednicom, kada je reč o veštačkoj inteligenciji, sigurnosti i bezbednosti, obezbeđujući time benefite svima. Radujem se što ćemo naše istraživače povezati i promovisati ovu saradnju”, zaključila je.

Foto: Zoran Petrović

Kancelarija glavnog naučnog savetnika Kanade pruža savete o pitanjima koja se odnose na nauku i vladine politike koje podržavaju nauku. Ovo uključuje savetovanje o načinima da se osigura da se naučna saznanja uzimaju u obzir pri donošenju javnih politika i da naučna istraživanja Vlade budu u potpunosti dostupna javnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OVE VREDNE SAVETE NEĆETE NAĆI NI NA JEDNOM KURSU