PATRIJARH PORFIRIJE SA DELEGACIJOM KOPTSKE CRKVE: Važan susret u Patrijaršijskom dvoru (FOTO)

Novosti online

11. 09. 2024. u 14:45

NjEGOVA svetost patrijarh srpski g. Porfirije primio je 10. septembra 2024. godine, u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu, zajedno sa Visokopreosvećenim mitropolitom zvorničko-tuzlanskim g. Fotijem, članom Svetog arhijerejskog sinoda, delegaciju Koptske (dohalkidonske) crkve iz Sjedinjenih Američkih Država.

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ СА ДЕЛЕГАЦИЈОМ КОПТСКЕ ЦРКВЕ: Важан сусрет у Патријаршијском двору (ФОТО)

Foto: SPC

Delegaciju su činili: Mitropolit Južne Kalifornije i Havaja i episkop Los Anđelesa g. Serapion i vikarni episkopi Avram i Kirilo.

Svetejši patrijarh je poželeo dobrodošlicu gostima istakavši radost zbog susreta sa hrišćanskom braćom iz blagoslovene zemlje Egipta.

Visokopreosvećeni mitropolit g. Serapion je zahvalio domaćinu u ime delegacije na gostoprimstvu i istakao da je njihova poseta Srbiji prva poseta ovom delu sveta uopšte. Danas, u prepodnevnim časovima, gosti su posetili Hram Svetog Save na Vračaru, Sabornu crkvu Svetog arhangela Mihaila i Muzej Srpske pravoslavne crkve, pa su stoga patrijarhu Porfiriju tokom sastanka preneli utiske o živoj Srpskoj crkvi, koja sa Koptskom crkvom deli sličnu stradalnu sudbinu. Mitropolit Serapion je zahvalio patrijarhu srpskom na delatnom svedočenju svevremenih načela hrišćanske ljubavi, pruživši podršku i mogućnost da se po prvi put u Srbiji ove godine, na Blagovesti, u Patrijaršijskoj kapeli Svetog Simeona Mirotočivog održi bogosluženje za vernike drevne Koptske crkve.

Foto: SPC

 

Njegova svetost patrijarh srpski g. Porfirije je zahvalio gostima na poseti potvrđujući stav mitropolita Serapiona o patnjama kroz koje su prolazili i prolaze koptski hrišćani i pravoslavni Srbi i njihove crkve koje hrabro nose svoj krst na putu spasenja. – Ma koliko da je teško nositi krst, nemoguće je bez krsta razumeti poruku Hristovu – rekao je patrijarh Porfirije, koji je naglasio značaj prisustva Koptske crkve u zapadnom svetu, gde ljudi zahvaljujući Koptima mogu mnogo naučiti o drevnoj duhovnosti koja svoje korene ima u Egiptu.

Na kraju sastanka razmenjeni su prigodni pokloni. Prijemu je prisustvovao protojerej Đorđe Stojisavljević, šef Kabineta patrijarha srpskog.

Drevna Koptska (dohalkidonska) crkva broji više od dvanaest miliona vernika najvećim delom naseljenih u Egiptu. U Sjedinjenim Američkim Državama živi oko 600.000 koptskih vernika koje predvodi petnaest episkopa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŽIKA IH JE URADIO ZA PARE: Zašto Sonja Savić nije glumila u nastavku filma Mi nismo anđeli?