PREDSEDNIŠTVO SANU UTVRDILO LISTU KANDIDATA: U trci za akademike 33 ličnosti

Lj.B.

11. 09. 2024. u 15:53

Predsedništvo Srpske akademija nauka i umetnosti utvrdilo je definitivnu listu kandidata za redovne, dopisne i inostrane članove, a oni će biti birani na redovnoj skupštini koja se održava 7. novembra. Na listi su 33 kandidata za dopisne, 17 za redovne i pet za inostrane članove.

ПРЕДСЕДНИШТВО САНУ УТВРДИЛО ЛИСТУ КАНДИДАТА: У трци за академике 33 личности

Foto Dragan Milovanović

Predsednik SANU Zoran Knežević naveo je da su ovi izbori izuzetno važni za akademiju.

On je upozorio da se u dužem razdoblju broj akademika postepeno smanjuje, i da SANU trenutno broji 116 članova, što je tri manje u odnosu na prethodni izborni ciklus.

- Naša akademija je najmanja u regionu, na 100.000 stanovnika imamo manje od dva akademika, dok druge akademije imaju po šest ili sedam - istakao je Knežević. On je kao problem naveo i to što u prirodnim odeljenjima ima znatno veći broj članova u odnosu na društvene.

- Takođe, poznata je činjenica da imamo relativno mali broj žena. To nije dobro, ni opravdano - upozorio je Knežević i istakao da se nada da će predstojeći izbori bar donekle popraviti ovo stanje.

Predićeve slike pogledalo 100.000 ljudi

Predsednik SANU Zoran Knežević najavio je brojne događaje u SANU u narednom periodu, pa će tako biti održana 44 naučna skupa, 24 predavanja, 13 izložbi, 25 koncerata, 18 specijalnih programa... Knežević je istakao i da je izložbu slika Uroša Predića posetilo 100.000 ljudi.

- Činjenica da je jednu izložbu posetilo više ljudi nego što ih dođe na utakmicu pokazuje da za nas ima nade. SANU je tačka okupljanja za sve ljude od nauke i kulture - rekao je Knežević.

Inače, zanimljivo je da su kandidati za dopisne članove na odeljenju jezika i književnosti isključivo žene i ima ih tri. To su: Milena Marković, Marta Bjeletić i Gorana Raičević.

Na odeljenju umetnosti kandidovani su Vida Ognjenović, Želimir Žilnik, Aleksandra Vrebalov i Dejan Miljković.

Iako je Odeljenje društvenih nauka najmalobrojnije u akademiji, predloženo je svega petoro kandidata, i to Slobodan Antonić, Milojko Arsić, Boris Milosavljević, Mirjana Rašević i Snežana Smederevac.

Na odeljenju medicinskih nauka koje je najbronije kandidati su Lazar Davidović, Gordana Kocić, Branko Beleslin i Milan Nedeljković.

Kandidati za inostrane članove SANU su Vladan Vuletić, Nikos Makris, Vesna Garović, Janko Ž. Nikolić i Drago Kekanović.

Kada je reč o proceduri, biografije kandidata trenutno su stavljene na uvid javnosti, a 17. oktobra održava se konferecnija na kojoj sekretari odeljenja akademicima predstavljaju predložene kandidate. Odluku o tome ko će od 33 predložene ličnosti ući među besmrtnike doneće akademici na izbornoj skupštini početkom novembra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŽIKA IH JE URADIO ZA PARE: Zašto Sonja Savić nije glumila u nastavku filma Mi nismo anđeli?