"NOVOSTI SAZNAJU" - PLAVCI OSTAJU DA ČUVAJU ĐAKE: Posle spekulacija da će školski policajci prestati da postoje

С.Ровчанин Томковић
S.Rovčanin Tomković

13. 09. 2024. u 12:38

ŠKOLSKI policajci ostaju ispred obrazovnih ustanova i tokom nove cele školske godine.

НОВОСТИ САЗНАЈУ - ПЛАВЦИ ОСТАЈУ ДА ЧУВАЈУ ЂАКЕ: После спекулација да ће школски полицајци престати да постоје

G.Šljivić

Ovo je za „Novosti“ rekao ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, a pošto su roditelji izrazili bojazan da će od 15. septembra policajci prestati da budu ispred škola.

Ova informacija se pojavila na sednicama saveta roditelja u više škola. Direktori su je preneli mamama i tatama, a na osnovu informacija koje su dobili na sastancima u opštinskim uprava, gde su bili i šefovi nekih policijskih stanica koji su rekli da se možda sprema novo rešenje – da „plavci“ ne budu ispred škola, nego da ih nekoliko puta dnevno obilaze u patrolama.

Međutim, u Ministarstvu unutrašnjih poslova su jasni – sve ostaje po starom!

- Juče su na obezbeđenju u 1.742 škole bila raspoređena 2.232 policijska službenika i taj broj će okvirno takav ostati i tokom cele školske godine – rekao je Dačić za „Novosti“. – Policajci će kao i do sada nastaviti da dočekuju đake ispred škola.

Školski policajci su jedna od mera koje je država preduzela posle tragedije u maju prošle godine u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“, kada je učenik ubio devet đaka i čuvara škole.

Uniformisano lice predstavlja sigurnost za roditelje i đake. Pojedine škole imaju i privatna obezbeđenja, ali su nadležnosti koje „privatnici“ imaju mnogo manja od policajaca. Direktori škola smatraju da je odluka da školski policajci ostanu dobra i potrebna.

Sigurnost

KAO objašnjenje koje su pojedini šefovi stanica davali kada su predlagali drugo rešenje – da plavci patroliraju pored škola nekoliko puta tokom dana je da se od svih događaja u školi 10 odsto desi u krugu rada školskog policajca, a da nekad nema dovoljno ljudi za ulične patrole. Međutim, to nije uvaženo, jer policajci na ulazu u škole ulivaju sigurnost, tako da će ostati da vode računa o đacima na isti način kao i do sada. 

  

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

CURE DETALJI TRAMPOVOG MIROVNOG PLANA: Ukrajina zadržava suverenitet, formira se demilitarizovana zona?