SRBIJA BOGATIJA ZA 177 NAJMLAĐIH OFICIRA: Svečanost završena uz tradicionalno bacanje šapki i naletom aviona MiG-29 (FOTO)

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

14. 09. 2024. u 13:51

U PRVE oficirske činove Vojske Srbije danas je ispred Skupštine promovisano 177 kadeta Vojne akademije i Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije, uz tradicionalno bacanje šapki u vazduh i pozdravljnjem sa porodicama.

СРБИЈА БОГАТИЈА ЗА 177 НАЈМЛАЂИХ ОФИЦИРА: Свечаност завршена уз традиционално бацање шапки и налетом авиона МиГ-29 (ФОТО)

Foto: N.Skenderija

Ceremonija ispred Doma Narodne skupštine, kojoj je prisustvovao predsednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije i članovi Vlade, završena je naletom aviona MiG-29 i porukom pilota kapetana prve klase Siniše Anahijeva.

Foto: N.Skenderija

Foto: N.Skenderija

- Našim najmlađim kolegama čestitamo prvi oficirski čin. Služite časno svome narodu i budite ponos svojoj otadžbini. Živela Srbija - poručio je pilot.

Foto: N.Skenderija

Foto: N.Skenderija

Foto: N.Skenderija

Kapetan bojnog broda Miroslav Ćitić pročitao je ukaz predsednika Republike Aleksandra Vučića o proizvođenju 154 kadeta 144. i 145. klase Vojne akademije i 23 kadeta 10. klase Medicinskog fakulteta VMA u čin potporučnika.

Predsednik Vučić uručio je danas sablje sa posvetom najboljim kadetima Vojne akademije, kao i najboljoj kadetkinji Medicinskog fakulteta VMA.

Foto: N.Skenderija

Sablje sa posvetom predsednik je uručio kadetima Vojne akademije: prvom u rangu u vidu Kopnene vojske Lazaru Tadiću, prvoj u rangu u vidu Ratnog vazduhoplovstva i PVO Sari Nikolić, prvom u rangu u službama Nikoli Vasiću, kao i najboljoj kadetkinji Medicinskog fakulteta VMA Aleksandri Stajić.

Predsednik Srbije se obratio govorom u kojem je poručio mladim oficirima da pred Srbijom nije lak period i da uvek moraju biti uz svoj narod. Dodao je da je potpisao saglasnost za uvođenje vojnog roka i da veruje da će i Vlada doneti tu odluku.

Usledio je defile pripadnika Vojske Srbije i kulturno-umetnički program. Ceremonija je počela predajom raporta komandanta svečanog stroja pukovnika Srđana Blagojević predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i intoniranjem himne Srbije "Bože pravde".

U okviru ceremonije iznesene su i pukovske zastave srpske vojske iz Prvog svetskog rata. Pozdravni govor održao je rektor Univerziteta odbrane Srbije brigadni general Boban Đorović, a govor u ime najboljih u klasi održao je potporučnik Nikola Vasić.

Najmlađi oficiri zajedno su otpevali "Marš na Drinu", a najuspešniji kadeti Vojne akademije i Medicinskog fakulteta VMA preuzeli su prelazne zastavice.

Foto: N. Skenderija

Vojnu akademiju je završilo 159 kadeta i kadetkinja (pet kadeta iz stranih vojski i policija) 144. i 145. klase, dok je medicinski fakultet VMA završilo 23 mladića i devojaka iz 10. klase Medicinskog fakulteta VMA.

(Tanjug)

BONUS VIDEO: Predsednik Vučić na promociji najmlađih oficira vojske Srbije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SAMO JE JEDNOM DOŠAO IZ ŠKOLE: Novak Đoković otkrio zbog čega mu sin navija za Partizan