MINISTARSTVO PRAVDE DONELO ODLUKU: Usvojeni predlozi Udruženja sudija i tužilaca Srbije

Novosti online

14. 09. 2024. u 14:07

MINISTARSTVO pravde usvojilo je predloge Udruženja sudija i tužilaca Srbije (UST) za izmene Zakona o pravosudnoj akademiji kojima je, pored ostalog, predviđeno da sudijski, odnosno javnotužilački pomoćnici koji su zasnovali radni odnos, pre stupanja na snagu novog Zakona, što je predviđeno za 1. mart 2025. godine, nisu u obavezi da prođu obuku na Pravosudnoj akademiji kao uslov za prvi izbor na sudijsku, odnosno javnotužilačku funkciju, objavljeno je na sajtu Foruma pravnika Srbije.

МИНИСТАРСТВО ПРАВДЕ ДОНЕЛО ОДЛУКУ: Усвојени предлози Удружења судија и тужилаца Србије

Foto Arhiva

Pored toga, u Radnoj verziji nacrta pomenutog zakona koji je 12. septembra poslat Venecijanskoj komisiji na mišljenje o usaglašenosti radnog teksta sa standardima Saveta Evrope, predviđen je i predlog UST da sudijski, odnosno javnotužilački pomoćnici koji imaju položen test za proveru stručnosti i osposobljenosti kandidata kod svojih pravosudnih saveta (Visokog saveta sudstva i Visokog saveta tužilaštva) nisu dužni, kao uslov za izbor,  da polažu obuku na Pravosudnoj akademiji najkasnije do 2030. godine.

U radnoj verziji Zakona o Pravosudnoj akademiji, postavljeni su predlozi alterantivnih rešenja u skladu sa zaključcima sa održanih sastanaka Radne grupe.

Jedan od predloga u nacrtu zakona predviđa da sudijskim i javnotužilačkim pomoćnicima koji u zavisnosti od godina radnog staža upišu prethodnu obuku od 12, 6, ili 3 meseca, miruje radni staž i zadržavaju platu, ako je povoljnija od one koja je predviđena tokom trajanja prethodne obuke.  

Do usvajanja predloga UST došlo je nakon  što je ministarka pravde Maja Popović zajedno sa predsednikom radne grupe za izradu nacrta Zakona o pravosudnoj akademiji, 3. septembra 2024. godine razgovarala o izmenama Zakona sa predstavnicima ovog strukovnog udruženja.

Prethodna verzija nacra zakona predviđala je  da sudijski i javnotužilački pomoćnici, koji se prvi put biraju na sudijsku, odnosno javnotužilačku funiciju, u obavezi da završe obuku u na Pravosudnoj akademiji (PARS) kao uslov za izbor na tu funkciju.

Takve zakonske izmene bile su izazvale zabrinutost sudijskih i javnotužilačkih pomoćnika u pogledu preciziranja jasnih uslova i kriterijuma za izbor na sudijsku, odnosno javnotužilačku funkciju, imajući u vidu činjenicu da veći broj sudijskih/javnotužilačkih pomoćnika u pravosuđu ima više od 4 godine radnog staža, te da se mora napraviti jasna razlika između onih koji tek treba da stupe na sudijsku, odnosno javnotužilačku funkciju nakon završene obuke na Pravosudnoj akademiji i onih koji već dugo grade svoju karijeru u pravosuđu bez završene obuke na pomenutoj akademiji.

Pored navedenih predloga koji se tiču izmena Zakona o pravosudnoj akademiji, predstavnici UST su se pred Minisrstvom pravde založili za donošenje Zakona o pravosudnom osoblju, kojim bi sudijski, odnosno javnotužilački pomoćnici bili izdvojeni iz Zakona o državnim službenicima, čime bi se njihov položaj značajno poboljšao.

Predloženo je i da se, u skladu sa mogućnostima budžeta Republike Srbije, povećaju plate sudijskim, odnosno javnotužilačkim pomoćnicima, kako bi njihov materijalni položaj bio u skladu sa njihovom profesijom i poslom koji obavljaju za pravosudne organe Republike Srbije.

Forum pravnika Srbije pozdravio je odluku Ministarstva pravde o usvajanju navedenih predloga, a Udruženju sudija i tužilaca Srbije čestitao na hrabroj i dugogodišnjoj borbi za bolji položaj sudijskih i javnotužilačkih pomoćnika i brzoj reakciji za jednu ovako bitnu stvar za pravosuđe Republike Srbije.

BONUS VIDEO: DR BARJAKTAROVIĆ: Bio sam na sastanku sa Vučićem, rekao je da ga zanima samo istina o litijumu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

CURE DETALJI TRAMPOVOG MIROVNOG PLANA: Ukrajina zadržava suverenitet, formira se demilitarizovana zona?