PATRIJARH PORFIRIJE: Od našeg jedinstva zavise sva naša sreća i svi naši uspesi

Novosti online

15. 09. 2024. u 18:39

POGLAVAR Srpske pravoslavne crkve patrijarh Porfirije rekao je u danas da su imenu praznika (Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave) tri ključne tačke na kojima počiva naš rod – jedinstvo, koje i u Hristvooj nauci zauzima posebno mesto.

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ: Од нашег јединства зависе сва наша срећа и сви наши успеси

Foto: V. Danilov

- Zato je danas višestruko korisno da podsetimo sebe i sve naše sunarodnike, ne samo u Srbiji i Srpskoj, nego i u svim našim ovozemaljskim postojbinama, gde god da živimo, da od našeg jedinstva, ali jedinstva isključivo u dobru, u ljubavi, u pravdi i istini, u veri u Hrista, zavisi sva naša sreća i svi naši uspesi, i lični, i zajednički - istakao je patrijarh.

Drugi stub, naglasio je, na kojem počiva naše narodno znanje, jeste sloboda, ideal i imperativ koji baštini srpsko nasleđe, ali koji je svojstven i čovečanstvu.

- Naš narod je ovu istinu duboko i iskustveno doživeo, jer je vekovima po Božjem dopuštenju, u raznim krajevima i raznim vremenima, trpeo ropske stege raznih porobljivača. U tim periodima, kada se gasila slava i moć srpske države, i kada su Srbi trpeli, patili i stradali od tuđina, Bog je davao, te se budio duh našeg čoveka. Budila se i kalila vera u Boga, koji neće ostaviti svoj narod i koji će učiniti da mnogoželjena sloboda ponovo zasija - rekao je patrijarh.

Jedinstvo i sloboda su, dodao je, zlatne niti od kojih je istkana naša zastava.

- Ona kao odlika našeg identiteta sabira u sebi naše celokupno nasleđe. Kao takva, ona predstavlja svojevrsnu tapiju srpskog naroda, gde god da živi, ali i njegovu ličnu kartu svuda u svetu i pred čitavim svetom - rekao je patrijarh Porfirije.

Svečana akademija povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave održana je u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu. Prisustvovali su i premijer Miloš Vučević i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Srpski narod u celini se, ukazao je, neprestano nalazi u velikim burama ovosvetskih previranja i iskušenja.

- U vremenu strašnih ratova i borbi na različitim frontovima, potrebno je da pokažemo mudrost i odgovornost prema svojoj zemlji, prema sebi i prema svojim bližnjima tako što ćemo se truditi da sačuvamo slogu, jedinstvo i mir u sopstvenoj kući i što nećemo dati nikome da bilo spolja, bilo iznutra, potkopava temelj naše kuće - zaključio je patrijarh.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKVA PODRŠKA ZA ORLOVE: Kapiten Srbije na tribinama, bodri tenisere Srbije protiv Grčke (VIDEO)